AKTUELNO

Za razvoj srpskog sela iz budžeta je ove godine izdvojeno nešto više od 700 miliona dinara, a ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je danas da će konkurs za odobravanje bespovratnih podsticajnih sredstava novoformiranim, postojećim i složenim zadrugama biti raspisan u prvom kvartalu.

Krkobabić je rekao da će ove godine prednost u dobijanju novca imati projekti koji predlože kvalitetne proizvode, jer, kaže, "cilj je da Srbija ne bude samo izvoznik primarnih proizvoda, već proizvoda koji predstavljaju brend, oznaku geografskog porekla, nešto što je prepoznatiljvo iz Srbije".

Foto: Tanjug

- Hoćemo da odaberemo najbolje projekte. Oko 70 zadruga u 70 sela može da računa na ta bespovratna sredstva, a prioritet će imati rubna, brdsko-planinska i nerazvijena područja, ali i nesto što je novo - rekao je Krkobabić na sastanku povodom priprema za formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije.

Podseća da je prošle godine za razvoj sela utrošeno nešto manje od 800 miliona dinara, da je više od 70 zadruga dobilo podsticajna sredstva, među kojima su dve složene zadruge, u Vojvodini i Zapadnoj Srbiji, čije je formiranje koštalo pola miliona evra.

Složene zadruge su, ističe, pravac kojim zadrugarstvo u Srbiji treba da ide.

Ukupno su do sada, kaže, 94 zadruge dobile podsticajna sredstva, a mimo podsticajnih sredstava formirano je oko 330 zadruga, što je dokaz, ukazuje, da se ljudi udružuju ne samo da bi dobili novac.

Krkobabić je najavio i da se nastavlja akcija SANU Odoba za selo, a da će jedan od prvih narednih koraka te akcije biti formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije.

Foto: Tanjug

Da je takav tim, koji će biti sastavljen od stručnih ljudi, zaista potreban, ističe Krkobabić da na to ukazuju alarmantni podaci.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ima 4.700 sela, od tog broja 1.200 sela je u fazi nestajanja, 1.000 sela ima manje od 100 stanovnika, a 550 manje od 50 stanovnika.

Uz to, dodaje Krkobabić, 400 sela nema prodavnicu, 500 sela nema pristupni put, 2.000 sela nema poštu, a 73 odsto sela nema dom kulture.

- To su podaci koji oslikavaju stanje u srpskom selu. Hoćemo da Srbiju cini 4.700 mesta, ne tri ili četiri grada, mi hoćemo da nemamo građane prvog i drugog reda - podvukao je Krkobabić.

Predsednik Odbora za selo SANU Dragan Škorić kaže da SANU kroz Odbor želi zajedno sa Kabinetom ministra da promeni stanje u selima Srbije, jer se, navodi, u 86 odsto sela smanjuje broj stanovnika.

- Želja je da taj proces zaustavimo, da pokušamo da mladi počnu da se vraćaju na selo, a to se samo može jednom osmišljenom politikom, koja je dobro definisana u svim detaljima. Formiranjem Nacionalnog tima za razvoj sela praktično želimo da krenemo u obnovu srpskog sela - podvukao je akademik.

Foto: Tanjug

Ističe da Srbija ima sve prirodne resurse, slične Austriji ili Švajcarskoj, ali i vredne i poštene ljude koji u jednom periodu nisu imali uslova da se razvijaju.

Povodom priprema za formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije, ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić razgovarao je danas i sa članom Odbora Branislavom Gulanom, predsednicima zadružnih saveza Srbije i Vojvodine Nikolom Mihailovićem i Radisavom Jovanovom i stručnjakom za voćarstvo Zoranom Keserovićem.

#Zadruga

'