AKTUELNO

Dvadeset godina od ubistva šest srpskih mladića u kafiću "Panda" u Peći obeleženo je danas u Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, uz dodelu zahvalnica medijima koji podržavaju nastojanje da se ne zaborave žrtve.

Šest mladića - Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović, Vukosav Gvozdenović i Ivan Radović, ubijeni su rafalnom paljbom iz automatskog oružja u kafiću u Peći, 14. decembra 1998. godine, a za taj zločin istraga nikada nije pokrenuta na KiM, niti se zna ko su ubice.

Predsednik Udruženja Simo Spasić poručio je da je šest mladića ubijeno samo zato što su Srbi i zatražio od sudova, tužilaštava, međunarodne zajednice...da daju odgovor ko je i zašto ubio te mladiće.

Spasić je dodao da je danas posebno težak dan, jer su Albanci u Prištini izglasali formiranje, kako kaže, UČK-a vojske, protivno svakom moralu, pravdi, međunarodnom pravu.

- Ni svoj UČK ustav nisu ispoštovali - kazao je Spasić i dodao da su "američka i engleska država saučesnici u kidnapovanju i ubistvima Srba, Goranaca, Roma i lojalnih Albanaca" zato što su omogućili privremenim prištinskim institucijama da formiraju vojsku.

Foto: Tanjug

Za podršku Srbima na KiM, Udruženju i porodicama žrtava, Udruženje je dodelilo i uručilo zahvalnice.

Zahvalnice je uručila Slobodanka Krstić, iz Suve reke, kojoj su kidnapovana dva sina 24. juna 1998. godine, a za Tanjug je ispričala da su im svi tragovi izgubljeni.

- Bili su po logorima, čak su i u Albaniji viđeni. Ostala sam sa šest unučića, a muž mi je umro od muke. Imala sam život, imala sam sve, a onda je majka ostala bez sinova. Sve na svetu da mi daju, da kažu da ću vladati ovim svetom, rekla bih 'nije mi drago, samo dajte da saznam gde su mi sinovi'. Moja priča je velika tragedija, gore ne može biti - ispričala je Krstić.

Na obeležavanju se obratio zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, koji je naveo da se danas obeležava godišnjica jednog u nizu nerasvetljenih zločina za koje država Srbija traži pravdu, ali da pravde već 20 godina za decu iz Peći nema, kao ni za brojne druge, znane i neznane, nevino stradale na KiM.

Činjenica je da se i danas, formiranjem tzv. vojske Kosova iznova gaze i temelji međunarodnog prava i elementarne ljudske pravde i svake pristojnosti i ljudskog dostojanstva, rekao je Kozarev.

Foto: Tanjug

- Dok obeležavamo 20 godina od stradanja dece u Peći, Srbi su i danas u stradanju, ovoga puta u nametnutom getu, tamo gde žive vekovima na prostoru KiM - kazao je.

Kozarev dodaje da je Srbija i pre 20 godina i sada na strani normalnog života, zaštite elementarnog ljudskog dostojanstva, međunarodnog sistema, pravde i prava.

Kaže da se iz bitnih svetskih krugova ćuti na formiranje tzv. vojske Kosova i ističe da u skladu sa Rezolucijom 1244, kroz mandat UNMIK-a, Kfor jedino može da bude garant bezbednosti na prostoru južne pokrajine.

#Kafić

#Panda

#Peć

#Zločin

'