AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položio je danas, povodom 212 godina od oslobođenja beogradske varoši u Prvom srpskom ustanku, venac na Spomenik Karađorđu na Svetosavskom platou.

Vesić je podsetio da su na današnji dan pre 212 godina srpski ustanici pod komandom vožda Karađorđa počeli sa oslobađanjem Beograda. On je naglasio da je Beogradska tvrđava oslobođena nešto kasnije, ali da je Beograd na današnji dan postao slobodan.

– Oslobađanjem Beograda, ustanička Srbija se konstituisala kao nezavisna srpska država, prvi put posle više vekova turske okupacije. Od 15. veka, kada je Beograd pao pod tursku okupaciju, sa izuzetkom nekoliko perioda kada su Austrijanci vladali Beogradom, našim gradom vladali su turski osvajači. Uz oslobođenje grada, Beograd je postao i središte nove srpske države i tu su počele da se razvijaju sve institucije koje su za nas bile važne, kulture, obrazovanja i državne uprave. Zato danas treba da pamtimo sve ove događaje i da ih se sećamo, jer da nije bilo oslobađanja Beograda u Prvom srpskom ustanku, pitanje je kako bi izgledala naša istorija danas – rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

Zamenik gradonačelnika naglasio je da gradska vlast nastoji da neguje kulturu sećanja.

– Mislim da je važno za jedan narod da vodi računa o značajnim ljudima iz svoje istorije i da obeležava značajne datume, jer ako to ne radimo, onda ne znam kako možemo da planiramo budućnost. Mi smo narod koji ima svoju istoriju, pa će tako iduće godine biti osam vekova ustavnosti Srbije, odnosno od Krmčije Svetog Save. Mi smo narod koji je svoju državu imao i u srednjem veku, koji je imao slavne revolucije kroz Prvi i Drugi srpski ustanak, dakle imamo šta da slavimo i da pokažemo. Nije normalno da ne obeležavamo bitne datume iz svoje istorije koje imamo, jer vidimo i neke narode koji nemaju svoju istoriju pa izmišljaju datume. Mi imamo šta da slavimo i zato ćemo nastaviti to da činimo i u budućnosti – kazao je Goran Vesić.

Predsednik Glavnog odbora Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak” iz Orašca Branko Zlatković podsetio je da ovo društvo od 1990. godine odaje počast voždu Karađorđu.

Foto: Tanjug

– Današnji dan označava početak oslobođenja grada u Prvom srpskom ustanku, a Beograd je konačno oslobođen tri meseca kasnije, početkom 1807. godine. Beograd je tako postao prestonica ustaničke Srbije, na čijem su se plamenu slobode grejale kasnije generacije i zato naše društvo ovim istorijskim događajima treba da prida punu pažnju – istakao je Zlatković.

#Goran Vesić

'