AKTUELNO

Njegova Svetost Patrijarh Irinej služio je svetu liturgiju u Dvorskoj kapeli, posvećenoj Sv. Andreju Prvozvanom, zajedno sa sveštenstvom beogradsko-karlovačke mitropolije.

Kraljevska porodica Srbije danas je proslavila svoju krsnu slavu – Sv. Andreja Prvozvanog, u Kraljevskom dvoru u Beogradu.

Domaćini su bili Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, zajedno sa svojom porodicom – Princom Filipom, Princezom Danicom, Princom Stefanom i Princom Aleksandrom, a proslavi su prisustvovali verski velikodostojnici, članovi Savetodavnih tela Krune, kao i prijatelji Kraljevske porodice.

Foto: Privatna arhiva

Njegova Svetost Patrijarh Irinej služio je svetu liturgiju u Dvorskoj kapeli, posvećenoj Sv. Andreju Prvozvanom, zajedno sa sveštenstvom beogradsko-karlovačke mitropolije. Posle liturgije, Njegova Svetost Patrijarh Irinej obavio je i čin rezanja slavskog kolača u Plavom salonu Kraljevskog dvora.

Foto: Privatna arhiva

- Njegova Svetost Patrijarh Irinej, ove godine ponovo nam je ukazao čast služeći liturgiju u Dvorskoj kapeli na našu krsnu slavu, Sv. Andreja Prvozvanog. Hvala Vam na tome, Vaša Svetosti. Na dan slave, mi Srbi uvek se setimo šta se sve desilo u prethodnoj godini. Ono što je nama donelo najveću sreću bilo je rođenje našeg unuka Stefana, čijem se predstojećem krštenju veoma radujemo. Princ Stefan je sedma generacija Karađorđevog potomstva, i ja sam izuzetno srećan što se naša porodica podmladila. Na mladima svet ostaje, a na nama je da učinimo sve da im ga ostavimo u miru i slozi. Svima vama i svim građanima Srbije želim dobro zdravlje, veru, strpljenje i mudrost - rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Foto: Privatna arhiva

Ovom prilikom Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara poklonio je Kraljevskoj porodici tri autentična krstića, od hilandarskog maslinovog drveta, od školjke iz ohridskog jezera i od srebra.

Foto: Privatna arhiva

Proslavi krsne slave Kraljevske porodice prisustvovali su i g-din Milan-Cile i g-đa Beba Marinković, roditelji Nj.K.V. Princeze Danice, g-đa Beti Rumeliotis, sestra Nj.K.V. Princeze Katarine, episkopi Srpske pravoslavne crkve Lavrentije, Atanasije, Jovan i Dositej, mutfije bački i niški Islamske zajednice Srbije, rimokatolički nadbiskup Beograda Monsinjor Stanislav Hočevar, Veliki Rabin Isak Asiel, kapelan Anglikanske crkve otac Robin Foks i mnogi drugi uvaženi gosti.

#Aleksandar Karađorđević

'