AKTUELNO

Ptice su maloj deci posebno zanimljiva, zato roditelji moraju da budu posebno pažljivi.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je da su se u Srbiji pojavili golubovi koji imaju roze perje i, kako napominju, treba ih izbegavati.

- Obratite pažnju na ptice koje imaju neobično obojeno perje, posebno na golubove čije je perje premazano roze ili ljubičastom bojom! Pre nekoliko dana u samom centru Vršca pronađeno je perje domaćeg goluba koje je najverovatnije zatrovano opasnim otrovom Furadanom. Nemojte uzimati perje ili ptice koje su tako obojene. To može biti izuzetno opasno i čak dovesti do smrti - navodi se u saoštenju.

- Posebno ugrožena su deca koja imaju sklonosti da uzimaju životinje u ruke kako bi ih istražili, pomazili ili im pomogli! Ovakva krivična dela usmerena su ka trovanju ptica grabljivica, pre svega onih koje su u stanju da ulove golubove.

Iz drutšva apeluju da, ukoliko vidite ove ptice, odmah javite nadležnima.

- Ako sretnete ovakav slučaj, hitno nam javite i pozovite policiju i inspekciju za zaštitu životne sredine. Na gornjim fotografijama je perje iz Vršca, a na donjoj otrovan sivi soko iz centra Novog Sada iz juna 2017. godine. U kandžama se jasno vidi zatrovano perje goluba, a analize referentne laboratorije potvrdile su da je korišćen zabranjeni i izuzetno opasni otrov Furadan - dodaje se u saopštenju.

#Golub

'