AKTUELNO

U novom hakerskom napadu ukradeni podaci 30 miliona ljudi.

Podaci 29 miliona korisničkih računa ukradeni su u najvećem hakerskom napadu na Fejsbuk u istoriji te društvene mreže, potvrdila je danas ta kompanija.

Kompanija nije imenovala počinitelja, ali je saopštila da FBI aktivno istražuje ko je izvršio napad, prenosi AP.

Kompanija je ranije objavila da su podaci oko 50 miliona korisnika bili izloženi zbog bezbednosne rupe zahvaljujući kojoj su hakeri ukrali lozinke pomoću kojih su mogli pristupiti njihovim profilima.

Hakeri su došli do imena, e-mail adresa, telefonskih brojeva, mesta prijava...

Foto: Pixabay.com

Za sada nije jasno koliki broj podataka je iskorišćen, a nakon što su na službenom blogu objavili kako su hakeri imali pristup brojevima telefona i mejlovima više od 29 miliona korisnika, a svetski mediji nazvali su to najvećim hakerskim napadom na Fejsbuk ikada.

Od tih 29 mioliona korisnika, hakeri su se domogli i dodatnih podataka: pola, grada u kojem žive, rođendana, podataka o uređaju sa kojeg pristupaju Fejsbuku, zadnjih 10 mesta na kojima su se "prijavili" na društvenoj mreži i zadnjih 15 pretraga.

Za još milion korisnika hakeri su pokušali, ali nisu uspeli da dođu ni do kakvih podataka. Izvršni direktor Fejsbuka Mark Cukerberg rekao je da su napadači imali mogućnost da pgledaju privatne poruke ili postove na nalogu, ali da nema podataka da su to i učinili.

Kompanija je rekla da će sve hakovane korisnike obavestiti u narednih nekoliko dana.

Kompanija Fejsbuk tvrdi da napad nije uticao na druge društvene mreže u vlasništvu kompanije Mesindžer, WhatsApp i Instagram.

#Facebook

'