AKTUELNO

Podsetnici su, veoma korisni, ali kada dođu u velikom broju - prilično su naporni.

Kao prvo, zazvone taman kada ne trebaju i samo smetaju. Kao drugo, idu na živce našim sagovornicima.

Najveći "krivci" za uznemiravanje su definitivno aplikacije za čavrljanje. U ovom vodiču objasni ćemo kako preuzeti kontrolu nad podsetnicima u WhatsAppu, Messengeru i Telegramu.

Takođe ćemo i podesiti postavke podsetnika u samom operativnom sistemu Android.

u WhatsAppu odaberite meni sa tri tačke i nakon toga Settings > Notifications. Podsetnici su tamo raspoređeni u dve grupe: one za pojedinačne i one za grupne poruke. Message notifications je za pojedinačne poruke koje dobijate od svojih kontakata, a Group notifications je za grupne poruke.

U svakoj od njih ćete pronaći ove opcije:

Notification tone: Odaberite zvono za poruke. Odaberite None za tišinu.

Vibrate: Kontrola oznake vibracije. Moguće ju je promeniti u kratku i dugu.

Popup notification: Odaberite želite li da WhatsApp prikazuje podsetnik kada stigne poruka. Možete ga ugasiti ili upaliti ili dozvoliti da se aktivira samo kada je ekran uključen.

Light: Ako vaš smartfon ima opciju osvetljenja pri zvonjavi, možete je podesiti ovde.

Use high priority notifications: Ovom opcijom videćete sadržaj dolazne poruke

Ako želite vratiti postavke na osnovne, odaberite izbornik Menu i tamo pritisnite na Reset notification settings.

Ako vam pojedini razgovor ide na živce, uvek ga možete utišati nevezano uz vaše postavke. Otvorite razgovor i odaberite Menu > Group Info. Tamo odaberite posebne podsetnike izborom Custom notifications kako biste promenili kontrole iznad zasebnog razgovora. Iskoristite Mute notifications izbornik pomakom prsta i odaberite osam sati, nedelju ili godinu.

Otvorite izbornik na levoj strani i odaberite Settings > Notifications and Sounds kako biste se poigrali podsetnicima. Kao i kod WhatsAppa videćete podsetnike raspoređene u Message notifications za pojedinačne razgovore i Group notifications za grupne razgovore. U njima je izbornik sličan onom u WhatsAppu. Ono što je različito kod Telegrama su opcije Message Preview za prikaz poruke i Importance za važnost poruke.

Gašenjem opcije Message Preview maknućemo sadržaj poruke na vašem zaključanom ekranu. Važnost poruke odnosno Imporatance vezan je uz četiri razine prioriteta na Android Oreu. Telegram, uglavnom, korisniku daje puno veću kontrolu nego WhatsApp. Skrolajte prema dole i moćićete isključiti razne podsetnike unutar same aplikacije, promeniti zvuk zvonjave i isključiti podsetnike. Ako vam se ne sviđa što ste napravili, uvek možete odabrati opciju Reset All Notifications i sve vratiti na osnovne postavke.

U Facebook Messengeru odaberite profilnu sliku u gornjem desnom uglu i odaberite Podsetnike i zvukove, odnosno Notifications & Sounds. Tamo ćete pronaći sličan set kontrola kao i u WhatsAppu i Telegramu. Možete ugasiti prikaz poruke u podsetniku, kontrolisati zvuk, svetlo i vibraciju te promeniti zvuk zvonjave.

Otvorite postavke uređaja odlaskom na Settings > Apps & notifications > See all X apps kako biste videli sve instalirane aplikacije. Odaberite program i opciju Notifications (podsetnici) kako biste odredili kako će vaš uređaj podsećati. Dobra vest? Podsetnike je moguće menjati za sve aplikacije - ne samo za one s porukama.

U Androidu Oreo svaka aplikacija ima svoj 'kanal' za različite vrste podsetnika. Primer, moguće je blokirati podsetnike za eventove uživo unutar Twitcha, a u isto mu vreme omogućiti da vas podseća za videe. Kako biste podesili postavke odaberite kategoriju podsetnika i tamo podesite Behavior iliti ponašanje. U izborniku se nalaze četiri opcije, s time da je 'najveći prioritet' prikazuje sadržaj podsetnika i proizvodi zvuk, dok 'najniži prioritet' samo prikaže podsetnik i povuče se u panel s podsetnicima.

#Aplikacija

#Tišina

'