AKTUELNO

Inženjer iz Fejsbuka izumeo je novu jedinicu za merenje vremena imena 'flik', piše BBC. Flik je osmišljen kako bi programeri lakše sinhronizovali efekte na videima.

Flik je svoje ime dobio skraćivanjem termina "frame-tick", a traje koliko i 1/705,600,000 deo sekunde. To je merna jedinica vremena koja dolazi nakon nanosekunde.

Istraživač sa Sveučilišta Oksford rekao je da flik neće puno toga promeniti, ali da bi mogao doprineti stvaranju boljih iskustava u virtualnoj stvarnosti.

Flikovi se definisali u programskom jeziku C++ koji se koristi za stvaranje specijalnih efekata za film, televiziju i druge medije. Flikovi dopuštaju programerima merenje vremena na način koji ne uključuje razlomke.

Vodeći inženjer istraživač u BBC-jevom odelu za istraživanje i razvoj Met Hejmond kaže da se s flikovima mogu smanjiti greške poput zastajkivanja.

- Kada brojevi koji se koriste nisu celi, greške polako ulaze u izračune koje računar radi. Te se pogreške mogu nagomilati s vremenom što može dovesti do primetljivih nepreciznosti - rekao je Hejmond.

Stvaratelj Flika Kristofer Horvat početkom prošle godine prvi puta je javno predstavio svoje otkriće te ga je nakon upliva korisnika internetske zajednice okupljene oko platforme za razvoj programa GitHub modifikovao određene aspekte flikova.

Istraživač sa Sveučilišta Oksford, koji je želio ostati anoniman, rekao je da bi flkovi mogli pomoći svima onima koji rade s virtualnom stvarnošću kako bi smanjili latenciju i odgodu. - U akademskoj literaturi često se spominju pojmovi uronjenost i prisutnost - objašnjava.

- Vaša uživljenost u igru koju igrate izražava se kao uronjenost. Prisutnost je osećaj koji se u vašem mozgu stvara dok igrate te vas uverava da se vi stvarno nalazite u tom virtualnom svetu. Prisutnost je jako lako prekinuti pa bi programeri uz pomoć fiikova mogli osigurati da se prisutnost koju igrač oseća ne prekida ili lomi.

Flik nije prva jedinica za merenje vremena koju je osmislila korporacija. Tvrtka za proizvodnju satova Svoč 1998. godine predstavila je mernu jedinicu Internet Time koja jedan dan deli na tisuću "bitova". Bitovi su trebali eliminisati potrebu za vremenskim zonama međutim nisu se pokazali kao dobra merna jedinica te se koriste samo mestimično.

#Fejsbuk

'