AKTUELNO

Internet vam je sporiji nego što bi trebalo da bude? Sumnjate da se na vaš Wi-Fi prikačio neko ko za njega ne plaća? Prenosimo nekoliko saveta pomoću kojih ćete razotkriti i zaustaviti većinu "nezvanih gostiju".

Proverite Wi-Fi router

Vaš bežični preusmerivač (ruter) trebalo bi da ima lampice koje svetle dok je internet saobraćaj aktivan. Pogasite sve vaše uređaje priključene na internet, i pogledajte ima li aktivnosti. Ako ima, moguće je da se neko neovlašćeno nakačio na vašu Wi-Fi mrežu.

Proverite ko se sve priključio

Svaki bežični ruter ima Control Panel s listom uređaja povezanih na vašu Wi-Fi mrežu. Za pristup će vam biti potrebna IP adresa vašeg računara. Ukoliko koristite neku verziju Windows operativnih sistema, pritisnite zajedno tastere Win i R, i u prozor upišite "ipconfig", pa potražite broj uz Default Gateway. Na Macu otvorite Network Preference i Router. Unesite IP u polje za adresu na web pregledaču. Za pristup će vam biti potrebno korisničko ime i lozinka. Pronaći ćete naziv uređaja, kao i IP i MAC adrese. Proverite da li ima uljeza.

Upotrebite softverski alat

Posao otkrivanja uljeza možete da poverite i softverskim alatima. Who Is On My WiFi će vas, recimo, upozoriti kad otkrije sumnjivo povezivanje. Za Angry IP Scanner nije važno da li koristite Windows, MacOS ili Linux kako bi vam prikazao ko je sve povezan sa vašom mrežom, a za skeniranje mreže će poslužiti i Wireless Network Watcher.

Zasebna mreža

Izbegavajte sigurnosne protokole WEP i WPA - radije koristite WPA2 (po mogućstvu WPA2-AES). Ukoliko baš morate da koristite stariji i manje bezbedan protokol, napravite zasebnu mrežu za uređaje koji će je koristiti. Promenite lozinku za pristup Control Panelu vašeg rutera. Promenite lozinku za pristup vašoj Wi-Fi mreži i ne delite je olako.

#Krađa

#Wi-Fi

'