AKTUELNO

Fejsbuk je predstavio servis koji će biti prekretnica za potpuno uklanjanje lozinki za prijavljivanje.

Fejsbuk je, tokom svoje godišnje konferencije za razvojne programere - F8, predstavio servis koji bi vremenom omogućio potpuno uklanjanje lozinki za prijavljivanje.

Servis Delegated Account Recovery, trenutno u zatvorenoj beta fazi razvoja, osmišljen je kako bi omogućio zamenu lozinke za pristup raznim servisima onlajn korisničkim imenom i lozinkom koje koristite za pristup Fejsbuku.

To znači da bi Fejsbuk trebalo da zameni i-mejl i telefonski broj prilikom potvrđivanja identiteta dvostepenom proverom.

Zašto se Fejsbuk odlučio za ovu promenu? Naime, u tom timu uvereni su da ovakav pristup nosi sa sobom niz pogodnosti. Smatra se da je ovo rešenje sigurnije od resetovanja lozinke i-mejlom i stabilnije od korišćenja telefonskog broja. Takođe, pogodnije je za ljude koji tek počinju da koriste internet i imaju korisnički nalog na Facebook-u, ali ne i i-mejl adresu ili broj telefona.

Ova novina sa sobom nosi i izvesne rizike. Delegated Account Recovery bi ovim načinom prijavljivanja na Fejsbuk mogao da zna kad ga koristite za pristup e-bankarstvu, ali ne bi preuzimao podatke vezane uz vaš bankovni račun. Da bi se smanjila mogućnost zloupotrebe, biće postavljene mere zaštite, poput ograničenja broja servisa kojima možete da obnovite pristup odjednom, kao i alarmi u slučaju sumnjivih aktivnosti.

Ovaj predlog je tek jedan u nizu nastojanja da se uklone lozinke u radu sa kompjuterima i pametnim telefonima. U ovom procesu trenutno su dominantna biometrijska rešenja poput otiska prsta, skeniranja rožnjače i prepoznavanja lica.

#Facebook

#Kompjuter

#Mark Zuckerberg | Mark Cukenberg

'