AKTUELNO

Sadašnji način rada enkriptovanih aplikacija za razmenu poruka je neprihvatljiv, smatraju u ministarstvima Velike Britanije.

Šifrovani servisi poruka kao što je WhatsApp moraju da omoguće obaveštajnim agencijama pristup svojim platformama, rekla je britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad, posle izveštaja da je napadač u Vestminsteru koristio taj servis samo nekoliko minuta pre napada.

Rad je rekla da je "potpuno neprihvatljivo" da servisi poruka obezbeđuju šifrovanje koje znači da bezbednosne službe ne mogu da prate planove o kojima se govori.

-Treba da osiguramo da organizacije kao što je WhatsApp, i ima mnogo drugih kao ta, ne obezbede tajno mesto za teroriste da međusobno komuniciraju - rekla je ona.

Rad je, takođe, pozvala tehnološke kompanije da bolje rade na sprečavanju objavljivanja materijala koji promoviše ekstremizam.

Ovo još uvek ne znači da će policija i obaveštajne službe biti u mogućnosti da prisluškuju WhatsApp korisnike, ali ako se pritisak nastavi i stvore takvi zakonski uslovi da WhatsApp mora da preda podatke korisnika na uvid kada ih vlasti zatraže, to će značiti upravo to.

Ali kako da budemo sigurni? Pa, možda je vreme da potražimo alternativu.

#Aplikacija

#Mobilni telefon

#WhatsApp

'