AKTUELNO

Vojska Srbije je u potpunosti spremna za veliku vežbu sa bojevim gađanjem "Vek pobednika 1918-2018" i sve naše pripreme se privode kraju, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u rejonu Sremske Mitrovice gde je prisustvovao taktičkoj vežbi "Tenkovski bataljon na maršu" pripadnika Vojske Srbije.

Današnju pripremu za vežbu izveli su pripadnici Prve brigade Kopnene vojske u okviru priprema za združenu taktičku vežbu „Vek pobednika 1918-2018“ koja će 10. novembra 2018. godine biti održana u čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu.

Kako je istakao Vulin, danas su tenkisti Prve brigade Kopnene vojske demonstrirali kako izgleda kada je tenkovski bataljon u maršu.

Foto: Tanjug

- Sve što radimo, radimo u realnom vremenu i realnim uslovima, baš kao što bi ova jedinica to radila u slučaju rata. Naši tenkisti imaju veoma zapaženo mesto i u našoj vojsci i u vežbi 'Vek pobednika', gde će učestvovati 100 tenkova sa punim posadama bez pozivanja rezerve, već isključivo od naših snaga. Svi su spremni i organizovani, moral je na veoma visokom nivou, tehnika je apsolutno ispravna - dakle sve što je potrebno da pokažemo koliko je naša vojska sigurna, snažna i koliko možemo da se oslonimo na nju - zaključio je Vulin.

Komandant tenkovskog bataljona potpukovnik Borislav Krnjajić naglasio je da su tenkisti Prve brigade dobili čast da učestvuju na predstojećoj vežbi.

Foto: Tanjug

- Cilj današnjeg prikaza je da se tenkovski bataljon osposobi za realizaciju marša u uslovima ravničarskog predela kako bi jedinica bila spremna da odgovori na eventualne izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije - rekao je Krnjajić.

Prikazu su prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, komandant Kopnene Vojske general-potpukovnik Milosav Simović i komandant Prve brigade Kopnene Vojske brigadni general Željko Petrović.

Vežba "Vek pobednika 1918-2018“ održava se u čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu i izvodi istovremeno na 10 lokacija po temi „Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije“.

Foto: Tanjug

Oko 8.000 pripadnika na više od 600 borbenih sistema i 24 vazduhoplova učestvovaće u vežbi i prikazati nivo svoje operativne osposobljenosti.

Tokom vežbe će, kako je planirano, biti utrošeno 103 tone ubojnih sredstava.

#Aleksandar Vulin

#vojna vežba

'