AKTUELNO

- Hvala vam, dragi oci, hvala svima koji su nas pozvali na svetu srpsku zemlju - Iguman Avgustin.

Iz ruskog Spasojakovljevskog manastira u Srbiju stigle su mošti 18 svetaca Rostovske i Jaroslavske zemlje, a uz blagoslov patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, mitropolita Jaroslavskog i Rostovskog Pantelejmona i episkopa žičkog Justina.

Iguman Spasojakovljevskog manastira Avgustin rekao je danas da je to što su mošti ruskih svetaca dovezene na srpsku zemlju svedočanstvo ne samo prijateljstava nego i duhovnog ujedinjenja naših dvaju naroda.

- Hvala vam, dragi oci, hvala svima koji su nas pozvali na svetu srpsku zemlju - , rekao je iguman Avgustin ispred Hrama Svetog Save, poručivši da - blago srpskog i ruskog naroda nije u nečemu nepoznatom, nego u velikim duhovnim vrednostima -

- Uz blagoslov patrijarha srpskog i ruskog, mi smo dovezli mošti najpoznatijih ruskih svetaca. Mošti svetaca mnogo znače, kako ruskom tako i srpskom narodu - rekao je on vernicima okupljenim na platou ispred Hrama.

- I kod srpskog i kod ruskog naroda postoje stremljenja ka ruskim svecima i moštima. Vekovima su kod oba naroda ideali bili sveci - dodao je iguman Avgustin.

Rusku delegaciju koja se nalazi u Srbiji pored igumana čine načelnik Rostovskog rejona Jaroslavske oblast Aleksej Konstantinov, gradonačelnik grada Rostov Veliki Andrej Los, vlasnik farmaceutske kompanije ''Protek'' i osnivač humanitarnog fonda ''Svetitelj Grigorije Bogoslov'' Vadim Jakunin, direktor fabrike zvona ''Italmas'' (grad Tutajev Jaroslavske oblasti) Nikolaj Šuvalov.

U subotu, 13. oktobra, mošti će biti prenesene u Ivanjicu, a u Žičkoj eparhiji će ostati do 11. novembra.

#Mošti

#Rusija

#Srbija

#Svetac

'