AKTUELNO

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas da Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala koji je stupio na snagu 1. marta ide u dobrom pravcu i dodao da je sada potrebno staviti fokus na to kako da se ostvare rezultati.

- Sada kada smo postavili zakonski okvir moramo da vidimo kako ćemo doći do rezultata. Potrebni su nam konkretni, vidljivi rezultati - rekao je Fabrici u Palati Srbija na prvom okruglom stolu posvećenom uspostavljanju režima povodom tog novog Zakona.

Fabrici je ocenio da je potrebno da se vide rezultati konfiskacije imovine stečene korupcijom i pranjem novca što bi pokazalo da ne postoji nekažnjivost.

- Korupcija je kancer svakog društva, i borba protiv tog zla nije važna samo zbog evropskog puta Srbije i ekonomskog razvoja već i zbog građanja i njihovog osećaja pravde i poverenja u rad vlade - rekao je Fabrici.

Šef delegacije EU je podsetio na izveštaje koje su uradili GREKO ali i EU koji ukazuju na nedostatke u radu na polju suzbijanja korupcije i pranja novca u Srbiji.

- Želimo veći broj presuda - poručio je Fabrici i dodao da optužnice moraju da dovedu do kazni i da javnost to prepozna.

- Kod neobjašnjivog bogatstva morate oduzeti imovinu - rekao je Fabrici.

Korupciju je teško otkriti, tu nema metka koji se šalje na balističku analizu, potrebno je pratiti tok novca da bi se došlo do krivičnog dela, kazao je on i dodao da zbog složenosti krivičnog dela i sudije i tužioci moraju da menjaju način razmišljanja u radu.

U tom cilju EU, kako je dodao, finansira obuku istražnih organa sa 3,2 miliona evra.

#EU

#Imovina

#Korupcija

#Sem Fabrici

'