AKTUELNO

Vinski maraton će biti održan 22. septembra na Paliću pod sloganom „Više vinograda, više zabave“, a do sada se prijavilo više od 600 takmičara iz zemlje i inostranstva.

Iako se održava tek drugi put i ima veliku konkurenciju u svetu, Vinski maraton je privukao čak 200 trkača iz celog sveta. Osim ljudi iz regiona i Evrope, kroz palićke vinograde će trčati i takmičari iz Las Vegasa, Brazila, Kazahstana, Velike Britanije.

Vinski maraton je manifestacija namenjena svima koji žele da se zabave i uživaju u trčanju ili šetnji kroz prirodu, dobrom vinu, gastronomskim specijalitetima, muzici i druženju.

Na Vinskom maratonu će biti održane dve trke. VINSKA TRKA polumaratonske dužine 21,1km, pružiće puno zabave i uživanja, ali zbog specifičnosti terena i vinskih degustacija, predstavlja izazov i za najspremnije trkače. Namenjena je i profesionalnim sportistima i rekreativcima, a poseban podsticaj trkačima ove godine će dati i aktuelna petostruka šampionka Srbije u triatlonu Vida Medić. TRKA UŽIVANJA dužine 10km je namenjena svim uzrastima, rekreativnim trkačima i šetačima, ljubiteljima prirode, vina i dobre zabave. Trke su zabavnog, ali i takmičarskog karaktera, a ispijeni litri vina podjednako su važni kao i pretrčani kilometri. Posebna draž ovih trka je što su trkači kostimirani, a osim nagrada za najbolje vreme, dobijaju se i nagrade za najlepši i najkreativniji kostim.

Trkačke staze prolaze pored jezera Palić, kroz vinograde Petra, Reljić, Zvonko Bogdan, potom pored Krvavog jezera, gde će biti okrepna stanica vinarije Tonković, a okrepne stanice imaće i vinarije Tošić i Patkov vinograd. Duž staza će se nalaziti okrepne stanice, tako da će Vinska trka imati ukupno devet, a Trka uživanja pet okrepnih stanica na kojima će se služiti vina, ukusni zalogaji, vojvođanski sirevi, voće.

Foto: Promo

Foto: Promo

Kostimirani trkači nakon istrčanih deonica kod Velike terase dobijaju medalje i potom mogu proslaviti svoj uspeh i ceo dan uživati u zabavnim programima i takmičenjima. U Muzičkom paviljonu će nastupiti popularni subotički bend Perpetuum Mobile, koji je poznat po odličnoj atmosferi koju pravi u klubovima, a nastupiće i nezaobilazni tamburaški orkestri. U Degustacionoj i Sportskoj zoni takmičari će zasluženo uživati i u gastronomskim specijalitetima, degustacijama vina, najboljim vojvođanskim sirevima, a biće organizovane i afterparty zabave, piknici na salašima. Poznati somelijeri će održati vinske radionice, a posetioci će moći da osvoje i interesantne nagrade u zabavnim takmičenjima u kotrljanju buradi i trci s punim čašama vina. Veseli Vinski brodić će ploviti jezerom uz zvuke tamburica i degustaciju vina.

Novina ove godine je festival sira Vojvodina Cheese Fest, koji će biti na šetalištu ispred startne zone, a najbolje sireve vojvođanskih proizvođača posetioci Vinskog maratona imaće priliku da probaju i na okrepnim stanicama i u Degustacionoj zoni. Takođe, u subotu od 20.30h, u prelepom ambijentu letnje pozornice na Paliću biće održan koncert Sergeja Ćetkovića.

Za sve one koji planiraju da ostanu na Paliću ceo vikend, u nedelju 23. septembra će biti organizovana dva Vinska piknika, koji obuhvataju obilaske vinarija, ručak i degustacije vina. Prijave za piknike su još uvek moguće preko sajta ili u subotu na Info pultu.

Foto: Promo

Online prijave su završene, a trkači će imati priliku da se prijave i na licu mesta u Prijavnom centru u petak 21.9. od 18-21h i na dan događaja, u subotu 22.9. od 8-10h. Svi zainteresovani program dešavanja mogu da pogledaju na sajtu www.vinskimaraton.rs, a u subotu 22. septembra je organizovan i poseban autobuski prevoz za trkače preko specijalizovane agencije Run Away Travel.

'