AKTUELNO

Na području Balkanskog poluostrva se već u petak i subotu očekuje veliko zahlađenje.

Očekuje se da će temperature u subotu biti niže i za 15 stepeni u odnosu na petak. U ponedeljak nas očekuje novo naoblačenje uz kišu i dodatni pad temperature.

- Hladan vazduh će prodreti dublje na evropski jug i jugoistok. S obzirom da do tada ima još 6 do 7 dana, detaljnije prognoze treba još uzimati s rezervom - navode hrvatski meteorolozi.

Promena vremena početkom sledeće nedelje doneće znatno svežiji vazduh sa severa evropskog kontinenta, tako da ćemo tokom iduće nedelje na planinama izmeriti i prve "minuse", a moguć je i prvi sneg na visinama iznad 1.400 metara.

Oštar pad temperature očekuje i Srbiju nakon tople radne nedelje, pa će za vikend temperature biti niže i za 10 do 15 stepeni, kakos su najavili meteorolozi.

Foto: Tanjug

Do subote će u celoj zemlji biti veoma toplo tokom dana, a noći će biti hladne. Dnevne temperature biće prave letnje i kretaće se između 26 i 32 stepena, u Beogradu 30, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Stabilno i lepo vreme, posledica je anticiklona, koji se nalazi iznad većeg dela Evrope, ali za vikend moramo da se "oprostimo" od leta.

U nedelju će biti promenljivo oblačno, ali i dalje hladnije, i najverovatnije bez padavina.

- Kalendarska jesen počinje u nedelju, te su temperature koje su za 10-15 stepeni niže od trenutnih, i primerene tom dobu. Sadašnje temperature su za sedam, osam stepeni iznad proseka - kaže meteorolog.

Foto: Pink.rs

Sledeće nedelje vreme će biti stabilno, suvo i umereno toplo, bez vrućina koje imamo ove sedmice. Jutra će biti sveža, jutarnje temperature iznosiće manje od 10 stepeni, a dani će biti prijatno topli, zaključuje Đurić.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za narednih 30 dana, više dana sa padavinama možemo da očekujemo u prvoj polovini oktobra, nego do kraja tekućeg meseca.

Pročitajte još: Treći upisni rok na beogradskim fakultetima počinje sutra

#Vremenska prognoza

'