AKTUELNO

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da uskoro u Srbiju dolazi komesar za migracije Dimitris Avramopulos i da pretpostavlja da će sa Srbijom potpisati statusni sporazum o Fronteksu, graničnoj službi EU.

Fabrici je novinarima u Beogradu rekao da Evropska unija s drugim zemaljama regionu ima potpisan takav sporazum na osnovu kojeg će EU saradjivati sa Srbijom po pitanju migracija.

On je dodao da će to biti sveobuhvatni sporazum o tome kako će Fronteks saradjivati s kolegama iz Srbije.

Na pitanje da li to znači da će Fronteks u Srbiji štiti granice EU od migranata, Fabrici je rekao da taj sporazum ne bi povezivao s takvim pričama i zamolio novinare da sačekaju da komesar objasni detalje sporazuma.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je novinare da ne šire tračeve i rekla da nikada nije bilo reči o otvaranju nekakvih centara za migrante zbog kojih bi Fronteks u Srbiji branio granice EU.

Ona je dodala da je Srbija u specifičnoj situaciji jer migranti u nju dolaze iz EU kako bi išli dalje u druge zemlje EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da ministarstvo unutrašnjih poslova već neko vreme pregovara o sporazuma koji će se ticati Fronteksa.

Joksimović je rekla da Srbija saradjuje s Fronteksom kad je reč o bezviznim režimama koje Srbija ima sa zemljama s kojima ih nema EU, i dodala da Srbija i Fronteks imaju zajednički tim na aerodromu u Beogradu.

#Fronteks

#Sem Fabrici

#Srbija

'