separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Položeni venci na spomenik maršalu Franše D' Epereu (FOTO)


Na spomenik francuskom maršalu Franšeu D'Epereu u Beogradu danas su položeni venci, a ambasador Francuske u Srbiji Frederiko Mondolini izjavio je da je time obeleženo sećanje na vrhovnog komandanta savezničkih trupa na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu, francuskom maršalu i srpskom vojvodi.


Mondolini je naveo da je maršal Franše D'Epere radio na francusko-srpskom prijateljstvu, kao što to sada rade vlade dve zemlje i predsednici Emanuel Makron i Aleksandar Vučić.

Ministar za rad Zoran Đorđević naveo je da je maršal bio veliki čovek i iskren prijatelj Srbije koji je bio tu kada je bilo najteže.

- U Prvom svetskom ratu srpska vojska, izmorena i s lošom opremom, pretrpela je golgotu, a kada je prolazila pored maršala, marširala je i pokazala tako poštovanje tom čoveku - rekao je Đorđević.

Autor: Beta

On je naveo da će tradicija prijateljstva biti nastavljena i produbljena.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je Franše D'Epere građanin Beograda i da je to zvanje zaslužio komandujući vojskom koja je oslobodila Beograd u Prvom svetskom ratu.

- Nakon briljantne pobeda savezničke vojske na Solunskom frontu koji je probijen u septembru 1918, 1. novembra je oslobođen Beograd. Ta velika pobeda srpsko- francuske vojske kojom je komandovao Franše D'Epere doprinela i prekidu rata koji je završen 10 dana kasnije - rekao je Vesić.

On je podsetio da su ove godine Srbija i Francuska zajedno obnovile Spomenik zahvalnosti Francuskoj, kao i da će prvi put ove godine zajedno biti obeležene stogodišnjica oslobođenja Beograda 1. novembra i 20. oktobra kada je Beograd 1944. oslobođen u Drugom svetskom ratu.

Autor: Beta

- U tih deset dana biće i posebni dan Francuske, a zajedno će se zvati Dani slobode - rekao je Vesić i posebno zahvalio porodici francuskog maršala koja je ovom prilikom došla u Beograd.

Unuka Franšea D' Eperea, Klod de Sen Pjer, navela je da je njen deda o Srbima uvek govorio s velikom poštovanjem, poverenjem i vernošću, "kao što mogu da ih imaju braća po oružju koji su preživeli najbolje i najgore zajedno".

- Moj deda je bio okrenut ka razvoju dobrih odnosa naše dve zemlje i mi danas to treba da nastavimo i da pokažemo da je to prijateljstvo živo - navela je ona.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti