AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić primio je u Starom dvoru rusku princezu Olgu Romanov, koja je potomak ruske carske porodice Romanov.

- Drago mi je što sam imao priliku da ugostim jednog od potomaka porodice Romanov i pokažem kako Beograd čuva uspomenu na tu porodicu koja je Beograd zadužila - rekao je Vesić koji je, nakon prijema, sa princezom prošetao do spomenika caru Nikolaju II Romanovu u Ulici kralja Milana gde su položili venac.

Vesić je istakao da je Beograd jedan od retkih gradova van Rusije koji ima spomenik Nikolaju II Romanovu.

Naveo je da je on taj spomenik zaslužio onim što je učinio za srpski narod i podsetio da je Rusija u julu 1914. godine objavila rat Nemačkoj, kako bi zaštitila Srbiju.

- Ušla je u rat da bi zaštitila Srbiju koja je bila napadnuta nepravedno od strane Austrougarske. On je nekoliko puta tokom rata učinio divne gestove prema Srbiji, od slanja vojne pomoći do toga da je tražio da se hitno pošalju brodovi po srpsku vojsku kada je izbegla na obale Albanije - podsetio je Vesić.

Dodao je da je tragična sudbina cara Nikolaja II na neki način vezana za srpski narod, te da je Beograd grad koji je posle Prvog svetskog rata, posle Pariza, primio najviše ruskih izbeglica.

Ruska emigracija je ostavila neizbrisiv trag u našem društvu, rekao je Vesić i, između ostalog, naveo da su mnoge zgrade u Beogradu radili Rusi, da je prva škola automobilizma bila osnovana od strane Rusa, da su vozačke dozvole oni počeli da izdaju…

Foto: Tanjug

- U jednom trenutku 1931. godine svaki šesti građanin Beograda je bio Rus. Više od 90 odsto Rusa koji su došli u Srbiju bili su visoko obrazovani, mnogi od njih su bili profesori univerziteta, dali su veliki doprinos i nauci i kulturi. Ponosni smo na njihov doprinos našem društvu i čuvamo uspomenu na to, između ostalog, i kroz spomenik Nikolaju II Romanovu - dodao je Vesić.

Princeza Olga Romanov je i predsednica Romanov Family Ašociation, a tokom posete Beogradu, sinoć je u Kući kralja Petra I promovisala autobiografiju "Bosonoga princeza“.

Princeza je izrazila zadovoljstvo što je posetila Beograd i zahvalila zameniku gradonačelnika na gostoprimstvu.

Kako je rekla, srećna je što je u Beogradu našla izdavača za svoju biografiju - Color preš grupu, i što je videla spomenik caru Nikolaju II Romanovu.

- Radujem se da ponovo dođem u Beograd i vidim Beograđane - dodala je ona.

Događaju je prisustvovao direktor Color press grupe Robert Čoban.

#Goran Vesić

#Romanovi

#Sastanak

#princeza

'