AKTUELNO

Rekonstruisana pruga Šabac-Loznica-Brasina svečano je puštena u saobraćaj u prisustvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića u železničkoj stanici "Loznica", a posle 13 godina na obnovljenoj pruzi od sutra će biti uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj.

Vrednost radova na rekonstrukciji 24 kilometra pruge između Ssapca i Brasine je 2,5 milijardi dinara, a vozovi će sekretati brzinom od 80 kilometara na sat.

Ministarka Mihajlović izrazila je zadovoljstvo zbog ispoštovanog roka za završetak radova koji su počeli 28.marta ove godine.

Ona je istakla da rekonstruisana pruga omogućava da se posle 13 godina ponovo uspostavi purnički saobraćaj od Šapca do Brasine, kao i da se poboljšaju međunarodni i teretni saobraćaj.

- Drago mi je što smo obnovili prugu na kojoj je prosečna brzina vozova bila između 10 i 30 km na sat, a od danas će biti 80 km na sat - navela je ministarka.

Kako je rekla, prevoz robe na ovoj deonici ranije je trajao i do osam sati, dok će sada biti potrebno sat i po.

- To je važno zbog konkurentnosti, razvoja i privrede - naznačila je.

Naglasila je da je razvoj železničkog transporta jedan od prioriteta Vlade Srbije koja, kako kaže, ulaže milijarde evra u modernizaciju Koridora 10 i izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta.

Dodala je da je jednako važno i ulaganje u regionalne pruge, te da će u ovoj i sledećoj godini biti rekonstruisano 280 km takvih pruga.

- Ne možemo samo razvijati glavne koridore koji jesu važni za međunarodni transport, ali jednako su važne i regionalne pruge - rekla je Mihajlović.

Generalni direktor "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić rekao je da su radovi na rekonstrukciji obuhvatali deonice Petlivača-Loznica i Loznica-Gornja Koviljača, kao i da je asfaltirano 16 putnih prelaza, i da je obnovljena zgrada železničke stanice Loznici.

- U graničnoj stanici Brasina postavljeno je reflektorsko osvetljenje, a građani Majura su prvi put dobili železničko stajalište - rekao je Jevtić.

Pruga Šabac-Loznica izgrađena je 1950. godine.

#Pruga

#Rekonstrukcija

#Saobraćaj

#Zorana Mihajlović

'