AKTUELNO

U Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost, kojim predsedava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, održan je sastanak sa predstavnicima Pokreta za decu "Tri plus" na kojem je bilo reči o akciji "Ponosna kartica" koja se realizuje u saradnji sa lokalnim samoupravama i društveno odgovornim kompanijama.

Kako je saopšteno iz Kabineta Zorane Mihajlović, "Ponosna kartica" porodicama sa troje i više dece omogućava olakšice i popuste pri kupovini neophodnih stvari, a predsednik Pokreta Vladica Gavrilović kaže da svaka porodica koja poseduje karticu uštedi godišnje do 1.000 evra.

Ljiljana Lončar, savetnica za rodnu ravnopravnost potpredsednice Vlade istakla je da "Ponosna kartica" predstavlja dobar primer afirmativne mere podrške ne samo ženama, već celoj porodici i da ovakav vid pomoći može biti komponenta za rodno odgovorne budžete.

Ona je navela da bi svaka lokalna samouprava trebalo da uvede mere koje porodicama sa troje i više dece olakšava svakodnevicu.

- S obzirom da su svi obavezni da do 2020. uvedu rodnu komponentu u svoje budžete, aktivnosti poput besplatnih udžbenika, besplatnih treninga u lokalnim sportskim klubovima, besplatne užine za treće i svako naredno dete ili besplatnog parkinga za ove porodice, predstavljaju dobre primere podrške - rekla je Lončar.

Na sastanku je saopšteno i da će Kooridnaciono telo za rodnu ravnopravnost nastaviti da pruža podršku ovoj i sličnim inicijativama, koje za cilj imaju pomaganje onima kojima je najpotrebnije. U Srbiji postoji oko 138.000 porodica sa troje i više dece.

#Popust

#Porodica

#deca

'