AKTUELNO

Rok za završetak radova na popravci platoa na Slaviji pomeren je za 31. avgust odlukom Sekretarijata za investicije, koji ujedno tvrde i da novog produžetka neće biti.

Na platou, na kojem su betonske ploče popucale pet meseci nakon što je obimna rekonstrukcija Trga Slavija završena 16. novembra, sanacija je počela 20. aprila, a sve je prvobitno trebalo da bude završeno sredinom maja.

Rok je kasnije pomeren za kraj juna, a onda za 8. avgust, kada je u Sekretarijat za investicije od firme zadužene za obavljanje nadžora, stigao izveštaj na osnovu kojeg je doneta odluka o produžetku roka.

- Ovo je poslednji put da pomerimo rok za završetak svih radova na platou na Slaviji - rekao je sekretar za investicije Luka Petrović.

Kako je naveo, juče su dobili izveštaj firme zadužene za nadžor i na njihov predlog odlučili su da izvođaču daju još nekoliko dana da popravi plato, jer zbog loših vremenskih uslova nisu uspeli da ispoštuju rok.

- Zbog kiše i loših vremenskih uslova imali su poteškoća, pošto tehnologija ugradnje polimer-betona zahteva suvo vreme, odnosno posle poslednjih padavina mora da prođe 24 časa pre njegovog nalivanja - objasnio je Petrović.

Prema njegovim rečima, ukoliko izvođač ne završi radove do 31. avgusta, postoje dve opcije - ili da plaćaju penale jer kasne, pa da im se isplati manja suma za ono što je urađeno ili da Grad povuče bankarsku garanciju.

- Ceo plato nas je koštao 1,5 miliona evra, dok nas ugradnja tog polimer-betona, koji je i napravio problem, košta nešto manje od 200.000 evra - kazao je Petrović.

Ukoliko Grad reši da povuče bankarsku garanciju, sledi raspisivanje javne nabavke kako bi se angažovo novi izvođač, a u tom slučaju plato će biti sređen tek na proleće sledeće godine, zbog toga što javne nabavke i dokumentacija iziskuju vreme, a za to što novi izvođač ne bi mogao da počne sa radovima na jesen, jer polimer-beton ne može da se izliva po lošim vremenskim uslovima.

#Rekonstrukcija

#Trg Slavija

'