AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je početkom 15. veka despot Stefan Lazarević Beograd proglasio prestonicom Srbije i da je kao vitez ''Reda zmaja'' organizovao viteške turnire na kojima su učestvovali vitezovi iz cele Evrope.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović posetio je danas 21. međunarodni viteški turnir "Svibor duhovi 2018 - Ko je Vitez" koji se održava na Kalemegdanskoj tvrđavi i poručio da je ova manifestacija jedna od najlepših tradicija srpske prestonice.

- Negujući tu tradiciju danas na beogradskoj tvrđavi možemo da vidimo razne viteške družine iz Evrope, a Beograđani imaju priliku da se upoznaju sa viteškim načinom života. Beograd je bio centar viteškog sveta čime treba da se ponosimo i da podsećamo mlade generacije na to - rekao je Mladenović.

On je zahvalio Udruženju Svibor što duže od dve decenije neguje tradiciju viteških igara i naveo da će Grad nastaviti da podržava ovu manifestaciju.

Foto: Tanjug

- Želimo da oživimo i neke druge delove grada koji mogu da ponude viteški duh i pokažu kako je prestonica nekada izgledala - rekao je Mladenović.

Predsednik udruženja Svibor Radivoje Radulović rekao je da je u doba despota Stefana Lazarevića vitezovima iz cele Evrope bila čast da učestvuju na viteškim turnirima u Beogradu.

- Posebna čast u to vreme bila je kada despot Stefan nekog proglasi vitezom - kazao je Radulović.

On je naveo da na 21. međunarodnom turniru ''Svibor'' učestvuju viteške grupe iz Srbije, Rusije, Mađarske, Češke, Slovenije i Republike Srpske.

Tu su naši prijatelji iz Moskve, Tule, Samare, ruski bagatiri, zatim viteški red ''Sveti Đorđe'' iz mađarskog Višegrada, grupa ''Momento mori'' iz Češske... Građani mogu da vide njihovo oružje, opremu, kao i specifične veštine i taktiku u borbama - naveo je Radulović.

Foto: Tanjug

Najmlađi posetioci moći će da učestvuju u školi za male vitezove kao i brojnim radionicama starih zanata i srednjovekovne umetnosti. Turnir se održava do 27. maja na Gornjem gradu Beogradske tvrđave i 28. maja u Beogradskom viteškom parku kod Palate Srbija.

Organizator manifestacije je Udruženje Svibor, uz podršku Turističke organizacije Beograda i Sekretarijata za privredu.

#Andreja Mladenović

#Kalemegdan

'