AKTUELNO

Povodom pretrpljenog fizičkog zlostavljanja Nataše Bekvalac, gosti Novog jutra komentarisali su zašto je ovaj slučaj izazvao veliku pažnju javnosti i pokušali da nađu odgovor na pitanje zašto kao društvo nemamo iste kriterijume za sve žene koje pretrpe porodično nasilje.

Luka Lazukić dobio je zabranu prilaska Nataši Bekvalac zbog porodičnog nasilja. Ovaj slučaj je još jedan u nizu koji se naslanja na prošlonedeljnu statistiku kada su u tri dana ubijene dve žene, a nekoliko njih je fizički povređeno.

Međutim, nasilje nad poznatom pevačicom privuklo je veliku pažnju javnosti, ali i negativne komentare zbog čega se postavlja pitanje zašto u ovakvim slučajevima društvo nema iste kriterijume kada je reč o porodičnom nasilju.

Važno je i pitanje da li novi Zakon o sprečavanju nasilja daje rezultate.

Pročitajte još: NOVI DETALJI: Evo kada će Nataša Bekvalac PODNETI zahtev za RAZVOD BRAKA od muža koji je PRETUKAO! (FOTO)

Foto: TV Pink

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević, ističe da je statistika poražavajuća, budući da je od početka godine ubijeno 19 žena.

- Ubijeno je pet majki od strane sinova i ne znam kako da to prokomentarišem. Ovo baca strašnu sliku na sve nas i ispada da ne poklanjamo dovoljno pažnje problemu. Ovakvi slučajevi su nedopustivi – kaže Stanojević za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink

Urednik emisije “Premijera” Ognjen Nestorović kaže da nije poenta govoriti o privatnim problemima koji su prethodili nasilju, koje svakako ni u jednom slučaju nije rešenje.

- Nataša je vrlo svesno prijavila porodično nasilje i želeo bih da pohvalim pripadnike MUP zbog brze reakcije. Nataša je iskoristila benefit svog posla i to što je pod lupom medija, pa je prijavom nasilja dala primer svakoj ženi koja trpi isto – kaže Nestorović.

On ističe da je potresno samo videti fotografije pretučene Bekvalčeve, a kamoli doživljavati nasilje u porodičnom domu.

Pevačica Ivana Stamneković Sindi pretrpela je nasilje, prijavila je nasilnika i vodila je sudski proces za starateljstvo nad detetom koje nije imalo ni godinu dana.

- Udario me je dok sam u naručju držala ćerku i takav čovek je dobio starateljstvo. Želim da apilujem da se nasilnici sankcionišu – kaže Sindi za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink

Stanojević ističe da su se brojne stvari promenile sa novim zakonom. Ona kaže da će protiv Lazukića biti pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti i određena mu je zabrana prilaska Bekvalčevoj. Kaže da se ženama koje borave u Sigurnoj kući vrlo uspešno nalazi zaposlenje, te i posle izlaska nastavljaju da rade i imaju mogućnost da obezbede finansijsku sigurnost.

Nestorović ističe da od slučaja nasilja nad Bekvalčevom ne treba praviti vest za naslovnicu žutog tabloida. On je podsetio da je Lazukić pokušao da svu krivicu prebaci na Natašu, demantujući sve što su lekari i policija utvrdili.

- Društvo je strašno i mnogi su osudili što je Nataša već u trećem braku. Ona se zaljubila, slepo mu verovala i sa Lukom čak dobila dete. Koliko se puta udavala nije ni važno, već samo to da je pretrpela nasilje – kaže Nestorović.

Foto: TV Pink

On smatra da opravdanja za nasilje nema i podseća da je Bekvalčeva u jednoj od emisija “Premijera” rekla da “kada muškarac digne ruku na ženu, tu treba da je kraj”.

- I to je odlična poruka, tako i treba da bude – kaže Nestorović.

Stanojević je osudila pojedine izjave na društvenim mrežama kojima se Nataša Bekvalac predstavlja kao neko ko je izazvao nasilje.

- Žrtva ne može da bude kriva! Takva mogućnost ne postoji – ističe Stanojević za “Novo jutro”.

Sindi kaže da se tuđom mukom “ne treba sladiti”, i da je Nataša prijavom nasilja dala dobar primer svojim ćerkama.

Gosti Novog jutra su za kraj uputili poruke podrške Nataši Bekvalac.

Nataši nije nimalo lako, cela zemlja je upućena u njen ljubavni brodolom. Prošla je kroz fizičku i mentalnu torturu, emotivno se rastaje sa svim što je milsila da vredi i oseća pritisak javnosti. Ipak, treba dati publicitet ovakvom slučaju, kako bi se skrenula pažnja javnosti i probudila svest – rekao je Nestorović.
Žena ne treba da se oseća krivom jer ne postoji dovoljno dobar razlog kojim bi se isprovociralo nasilje. Ovaj slučaj treba da dođe do svake žene u Srbiji i svaka treba da shvati da o nasilju mora da govori, da mora dag a prijavi i preduzme određene mere – kaže koordinatorka Sigurne kuće.
Nasilje ne sme da se trpi i izgovor ne smeju biti deca, koja će, posmatrajući nasilje, imati ozbilne posledice u budućnosti – zaključuje Sindi.

Pročitajte još: OD STRAHA NIJE SMELA DA IZAĐE IZ SOBE! Progovorila Natašina DADILJA: Probudila me VRISKA! (FOTO)

Pročitajte još: NE ODVAJA SE OD NJE: Kristina Bekvalac svakog dana UZ SESTRU, a evo kako je REAGOVALA na pitanje o njoj! (FOTO)

#Ivana Stamenković Sindi

#Novo jutro

#Ognjen Nestorović

#Vesna Stanojević

'