AKTUELNO

Radovi na izgradnji vanbolničkog porodilista u Lazarevcu, koje se nalazi u okviru kompleksa Doma zdravlja ''Dr Đorđe Kovačević'' biće završeni do kraja avgusta, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić prilikom obilaska završetka treće faze radova na izgradnji tog objekta.

Vesić je rekao da je to prvo vanbolničko porodilište na teritoriji grada Beograda koje se gradi posle 40 godina i precizirao da je vrednost inevesticije 120 miliona dinara.

Polovinu sredstava obezbedila je opština Lazarevac preko kapitalnog budžeta koji je obezbedio Grad Beograd, a drugu polovinu Vlada Srbije preko Evropske investicione banke pojasnio je Vesić i dodao da je to jasan pokazatelj koliko dobro mogu da sarađuju Vlada Srbije, Grad Beograd i opština Lazarevac kako bi porodiliste bilo završeno.

- Ovaj objekat je, uz Klinički centar u Nišu, trenutno najmoderniji bolnički objekat u Srbiji i biće urađen apsolutno po svim evropskim standardima - rekao je Vesić i zahvalio predsedniku opštine Lazarevac Bojanu Sinđeliću i državnom sekretaru u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojanu Steviću na zalaganju da se taj projekat realizuje.

Zahvaljujući njima, dodao je Vesić, i na Domu zdravlja ''Dr Djorđe Kovačević'' biće zamenjena stolarija.

Vesić je podsetio da Grad Beograd od 1.jula ove godine obezbeđuje po 10.000 dinara za svaku porodilju na teritoriji grada Beograda. Osim toga, za sve socijalno ugrožene porodilje obezbeđeno je dodatnih po 25.000 dinara tako da one mogu ukupno da dobiju 35.000 dinara.

- Važno je da smo mi ovim merama obuhvatili sve porodilje u Beogradu, isplaćujemo tačno u dan sve obaveze koje imamo prema njim - rekao je Vesić i dodao da je aktuelna gradska vlast pre četiri godine zatekla skoro 389 miliona dinara dugovanja prema trudnicama i porodiljama.

Gradski menadžer je naveo da će mere koje sprovodi Grad Beograd važiti nezavisno od populacione politike Vlade Srbije.

- Porodilje na teritoriji grada Beograda će nastaviti da dobijaju ono što je obezbeđeno iz gradskog budžeta nezavisno od onoga što dobijaju od vlade i na taj način mi se pridružujemo borbi Vlade Srbije za povećanje nataliteta - istakao je Vesić.

Foto: Tanjug

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević je rekao da su deo sredstava za izgradnju vanbolničkog porodilišta odvojili Grad Beograd i opština Lazarevac, a deo Vlada Srbije preko Evropske investicione banke.

- Nadam se da ćemo krajem leta ovde prisustvovati sa predsednikom Republike, predsednicom Vlade, predstavnicima gradske vlasti i brojnim građanima opštine Lazarevac na otvaranju ovog velelepnog objekta jer je ovo, uz Klinički centar u Nišu, jedini objekat koji ispunjava sve evropske i svetske standarde - naglasio je Stević.

Kako kaže, pre nepune dve godine prisustvovao je polaganju kamena temeljca za izgradnju vanbolničkog porodilišta u Lazarevcu.

Foto: Tanjug

- Ponosan sam što smo vrlo blizu završetku njegove izgradnje, iako mnogi nisu verovali da će se ovo tako brzo završiti - naveo je Stević.

On je dodao da je pre pet dana potpisan ugovor za kompletnu rekonstrukciju i zamenu stolarije na objektu Doma zdravlja ''Dr Đorđe Kovačević'' i naveo da je vrendost radova oko 24 miliona dinara.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić je rekao da će izgradnjom porodilista u Lazarevcu biti ostvaren dugogodišnji san građana te opštine.

- Dobićemo vanbolničko porodilište po svim evropskim standardima i to je pre svega važno jer smo građanima obećali da će u Lazarevcu imati sve moguće uslove za život dostojan građanina Beograda - istakao je Sinđelić.

Vesić o vrtićima u gradskim javnim preduzećima

Vesić će predložiti da se u gradskim javnim preduzećima koja imaju više od hiljadu zaposlenih obezbedi rad vrtića, gde bi roditelji koji rade u tim preduzećima u njima ostavljali svoju decu. Na taj način će se roditeljima olakšati briga o deci i dati dodatni doprinos merama populacione politike Vlade Srbije, rekao je Vesić novinarima u Lazarevcu, prilikom obilaska završetka treće faze radova na izgradnji vanbolničkog porodilista, koje se nalazi u okviru kompleksa Doma zdravlja ''Dr Djorđe Kovačević''. Kako je rekao, Grad Beograd će u budućnosti voditi računa da više vrtića radi i posle radnog vremena, što sada nije slučaj. To znači da će žene koje rade do 18 ili 19 sati moći da ostave decu duže u vrtićima, dodao je on.

#Goran Vesić

#Porodilište

'