AKTUELNO

Iako zvanično nema taj status, Tucanijada u Mokrinu smatra se svetskom, jer svake godine okuplja ljude koji dolaze iz raznih krajeva sveta.

U Mokrinu je danas održano 28. Svetsko prvenstvo u tucanju jajima, a za titulu najboljeg borilo se 100 takmičara.

U superfinalu učestvovalo je 16 najboljih, a pobedio je meštanin Ivan Dilber.

Sudija Jefta Prodanov, koji je šestostruki pobednik mokrinske tucinijade, kaže da se svake godine "ispita" oko 15.000 jaja.

- Zadatak nam je da vizuelno utvrdimo ispravnost jajeta, a potom i udarcem u prednje zube. Pobedničko jaje se preseče. Pola pojede sudija, a pola pobednik - rekao je Prodanov, a prenosi Javni servis.

Foto: Pink.rs

Žika Ugrenović, "Seoski knez" i član Organizacionog odbora manifestacije u Mokrinu, na kojoj se svakog Uskrsa oboji više od 100.000 jaja, kaže da je u to banatsko selo došlo više hiljada gostiju iz celog sveta.

Banatsko mesto kraj Kikinde, Mokrin, sigurno je najpoznatije upravo po odmeravanju snaga vaskršnjih jaja, te se danas upravo ovde održava 28. Svetsko prvenstvo u tucanju vaskršnjim jajima.

Foto: Pink.rs

Pripreme za prvenstvo u ovom najvećem kikindskom selu počele su još pre nekoliko dana, ofarbano je na stotine jaja, a pobedničko, najtvrđe farbano jaje biće proglašeno danas.

Šampionat ocenjuje stručni žiri kojem ne sme da promakne takmičar sa morčijim umesto kokošijim jajetom. Pobedničko jaje se na kraju obavezno pojede.

Pobednik prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva bio je Sava Terzić, i na veliko zadovoljstvo domaćina, titula je ostala u Mokrinu. Terzić je čak tri puta bio pobednik svetskog prvenstva.

Foto: Pink.rs

#Jaja

#Mokrin

#Vojvodina

'