AKTUELNO

Manifestacija postoji već 20 godina i postala je jedan od brendova po kojima se grad prepoznaje.

Dvorište Konaka knjeginje Ljubice danas je pretvoreno u malu "likovnu koloniju" u kojoj mališani iz Beograda, Lipljanja, Niša, Jagodine i Banjaluka crtaju i oslikavaju jaja u susret Uskrsu. Manifestacija "Dečje vaskršnje čarolije", koja je započela u aprilu 1999. godine, danas je organizovana 20. put, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji im se nakratko pridružio, poželeo je deci "što više osmeha, lepih trenutaka i druženja i sticanja prijateljstva".

- Vreme bombardovanja želimo da zaboravimo. Svih ovih godina za nama prošli smo kroz razna iskušenja, ali danas, vaš osmeh i vreme provedeno sa vama, potvrda su da smo na pravom putu da od Beograda napravimo lepše i bolje mesto za život - rekao je Mali.

Foto: Grad Beograd

Zahvalio je i organizatorima, “Deci Palilule”, koji su održali kontinuitet od 20 godina, tokom kojih je manifestacija postala jedan od brendova po kojoj se grad prepoznaje. Izrazio je zadovoljstvo što su ove godine u Beogradu deca sa Kosova i Metohije, iz Niša, Jagodine i Banjaluke i poželeo im da se druže, smeju i postanu prijatelji.

- Želim vam da sa puno otpimizma čekate završetak osnovne, pa srednje škole i fakulteta, a na nama je obaveza da vam omogućimo da ovde nađete posao, ostvarite snove, zasnujete porodicu. Za to se borimo svakog dana - rekao je Mali.

Uskrs je, kaže, temelj hrišćanstva, a deca su temelj našeg društva i grada.

- Borimo se za vas i vaš osmeh. Slušajte roditelje, budite dobri ljudi kada porastete - poručio je Mali.

Manifestaciju je osmislila organizacija “Deca Palilule”, koja je za vreme bombardovanja, odlučila da pozove decu Beograda u Tašmajdan, da se 9. aprila te godine, umesto u školama, u parku raduju Uskrsu oslikavajući jaja. Dan kasnije, u Kulturnom centru Beograda otvorena je izložba najlepših uskršnjih radova, a "čarolije" su nastavljene i danas organizovane 20. put.

Oslikana jaja i likovni radovi na temu Uskrsa ocenjivaće profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Marko Lađušić, a sutra u 18 sati biće otvarena izložbe najuspešnijih radova u galeriji RTS. Tamo će biti predstavljeno 20 nagrađenih radova, po deset oslikanih jaja i deset likovnih rad, a biće proglašeni i autori najlepših jaja i radova.

Foto: Grad Beograd

Na Usrks će na Tašmajdanu u podne biti organizovanje tucanje jajima, pobidniku sleduje torta, a tokom prazničnog jutra volonteri “Dece Palilule” vršnjacima u dečjim bolnicama odneće poklone, među kojama i jaja koja se danas oslikavaju. Predsednik te organizacije Branislav Jović rekao je da im je drago što doprinose bar malo radovanju dece tokom praznika.

- Ovo je lepa tradicija, generacije dece se smenjuju, a Uskršnje čarolije ostaju - kazao je on.

#Beograd

#Siniša Mali

#Uskrs

'