Prijavljivanje za takmičenje traje do 9. decembra.
Privredna komora Srbije (PKS) uputila je javni poziv predstavnicima mesne industrije u Srbiji da učestvuju u prvom takmičenju za najbolju srpsku kobasicu od mesa sa domaćih farmi.
Cilj tog takmičenja je unapređenje konkurentnosti domaćih proizvođača, izgradnja brenda "srpska kobasica" i prepoznatljivosti domaćeg proizvoda od mesa sa potvrđenom dodatom vrednošću.
Kako se navodi u saopštenju PKS-a, takmičenje za najbolju srpsku kobasicu organizovano je po unapred definisanoj metodologiji i okvirnim uslovima tehnološkog postupka u saradnji sa Savetom tehnologa industrije mesa.
Dodaje se da će proizvodnja srpske kobasice, prema propisanim okvirnim uslovima, trajati od 12. do 22. decembra, a 23. decembra takmičari dostavljaju proizvode na procenu Komisiji, u Institut za higijenu i tehnologiju mesa.
Srpska kobasica standardno se proizvodi u Srbiji, ali ovaj proizvod do sada nije registrovan ni zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu. U skladu sa važećim propisom o kvalitetu i drugim zahtevima za proizvode od mesa, proizvod je klasifikovan u grupi grubo usitnjenih barenih kobasica.
S. M.
#Kobasica
#Srbija
#Takmičar