AKTUELNO

Novi boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju otvoren je danas u Ovči, prostire se na 350 kvadrata i potpuno je opremljen za 30 korisnika.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je novootvoreni boravak i istakao da je to najlepši i najmoderniji objekat te namene u gradu, te da je pravi primer prijatnog okruženja za korisnike.

Dodao je da je obezbeđen i prevoz, što će roditeljima čija deca tu borave dodatno olakšati brigu o njima, te da u dnevnom boravku trenutno boravi 24 dece i mladih.

Gradonačelnik je podsetio da je to 15. objekat te vrste i najavio izgradnju šesnaestog doma za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju početkom aprila u Sopotu.

- U protekle tri godine potpuno smo proširili i rekonstruisali tri postojeća dnevna boravka. Izgradili smo objekat Predah plus, koji će ove godine biti pušten u rad, a gde će deca moći da borave povremeno, kao i preko vikenda, što će roditeljima omogućiti da završe poslove - rekao je Mali i dodao da je to nova vrsta usluge u gradu.

Naveo je da je socijalna politika jedan od stubova razvoja grada i da onoliko koliko se pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija, pokazuje se koliko je "Beograd veliki i koliko se promenio".

Foto: Grad Beograd

Izrazio je zadovoljstvo što se, kako kaže, kroz konsolidaciju javnih finansija uštedelo na nepotrebnim stvarima i omogućilo da se budžet za dnevne boravke u proteklih par godina uveća za 25 odsto.

- Nastavićemo sa tom politikom - rekao je Mali i dodao da u ovom trenutku 350 dece sa smetnjama u razvoju ima ličnog pratioca, a da 53 osobe sa invaliditetom imaju ličnog asistenta, te da će nastaviti sa povećanjem broja osoba koje pomažu deci i mladima sa smetnjama u razvoju.

Ova godina će biti ne samo godina razvoja socijalne zaštite, nego i infrastrukture, rekao je Mali i dodao da će na taj način Beograd postati primer ne samo za region, nego i za Evropu.

Foto: Grad Beograd

Direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak Petar Jordan kazao je da je kapacitet tog boravka gotovo popunjen i istakao da je cilj da se usluga socijalne zaštite "spusti na lokal", kako bi korisnicima bila "praktično odmah do kuće".

Nakon posete Centru za smeštaj i dnevni bopravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, gradonačelnik je posetio porodicu Djukić, koja se početkom marta uselila u socijalni stan u Ovči, gde je izgrađeno 235 stambenih jedinica za izbegle i raseljene iz Hrvatske i BiH.

#Ovča

#Siniša Mali

'