AKTUELNO

U pripremi je zakon o Starom sajmištu.

Gradski menadžer Goran Vesić naglasio je da je pretvaranje Starog sajmišta u Memorijalni kompleks naša obaveza, kao države i kao Grada Beograda.

On je dodao da je to civilizacijska obaveza koju mi, kao društvo, moramo da ispunimo.

-U poslednje dve godine smo pokazali da postoji snažna politička volja u Gradu Beogradu, Vladi Srbije i Jevrejskoj zajednici da zajedno završimo ovaj posao koji je inače trebalo da bude završen mnogo ranije - istakao je Vesić novinarima nakon obilaska Centralne kule na Starom sajmištu.

Ta kula je raseljena, a u toku je raseljavanje i ostalih objekata, naglasio je on i dodao da je u pripremi i Zakon o Starom sajmištu.

-Taj zakon će nam pomoći da brže rešimo imovinsko-pravne odnose, da te ljude obeštetimo i da oni dobiju stanove kako to i ide po zakonu - rekao je Vesić koji je i član Komisije za utvrđivanje programskih sadržaja i davanja predloga modela upravljanja Memorijalnim kompleksom na Starom beogradskom sajmištu.

Foto: Tanjug

U toku je tender za idejno rešenje Centralne kule, rekao je Vesić i najavio da će u narednih godinu dana biti raspisan konkurs za idejno rešenje celog Memorijalnog kompleksa.

-Tada nam predstoji veliki posao, skupljanje novca, ali mi računamo ne samo na novac koji ima naša država već i međunarodne fondove. Verujem da ovako ineteresovanje koje pokazuje međunarodna zajednica jasno govori da ćemo za izgradnju Memorijalnog kompleksa uspeti da obezbedimo novac na samo iz Srbije već i iz međunarodnih fondova koji se bave sećanjem na Holokaust - rekao je Vesić.

On je Centralnu kulu na Starom sajmištu obišao zajedno sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za pitanje Holokausta Tomasom Jezgredijem i predsednikom pomenute Komisije episkopom vikarom Jovanom Ćulibrkom.

Ćulibrk je izrazio zadovoljstvo što međunarodna zajednica na najbolji način prati zbivanja sa nekadašnjim koncentracionim logorom Staro sajmište u kome su, kako je dodao, do maja 1942. godine pobijeni skoro svi Jevreji iz Srbije, a od te do 1944. godine je služio kao logor skoro isključivo za Srbe.

Č.N.

#Goran Vesić

#Staro sajmište

'