AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić razgovarala je danas sa Tomom Tasovcem, predsedavajućim Komitetu nacionalnih koordinatora Digitalne infrastrukture za umetnost i humanistiku (DARIAH-EU), o značaju novih tehnologija u proučavanju kulturnog nasleđa.

Premijerka Brnabić je istakla da Vlada Srbije intenzivno podržava digitalizaciju, pre svega kao preduslov za razvoj efikasne državne uprave, ali i kao nameru da srpsko društvo u budućnosti postane društvo inovacija i kreativnosti, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Predsednica Vlade čestitala je beogradskom Centru za digitalne humanističke nauke, koji je nedavno, kao deo konzorcijuma u kome učestvuju ustanove iz 15 zemalja, osvojio grant iz programa Horizont 2020. u vrednosti od pet miliona evra za izgradnju Evropske leksikografske infrastrukture.

Tasovac je upoznao predsednicu Vlade sa evropskim projektima iz domena digitalne humanistike i naporima koje institucije širom Evrope ulažu u razvoj tehnologija, standarda i procesa za izučavanje jezika, književnosti i drugih humanističkih nauka.

Horizont 2020. je, prema njegovim rečima, do sada najveći program Evropske unije za istraživanja i inovacije sa budžetom od skoro 80 milijardi evra koje će biti uložene u periodu od sedam godina od 2014 do 2020. godine.

Na sastanku je zaključeno da kulturno nasleđe nije stvar samo prošlosti, već i budućnosti i da je za institucije u Srbiji neophodno da se što brže uključe u proces digitalizacije oslonjajući se na najbolje primere svetske prakse.

Pročitajte još: VULIN: Do kraja godine novih 112 podoficira za VS, angažujemo i vojnike (FOTO)

#Ana Brnabić

#Toma Tasovac

#tehnologije

'