AKTUELNO

Iz RHMZ kažu da od naredne sedmice ulazimo u topliji ali kišovit period.

Ledeni talas koji je još prošlog vikenda pogodio Srbiju polako prolazi. Temperature će iz minusa preći u plus već početkom sledeće nedelje, a u sredu se očekuje dosta toplije vreme. U pojedinim delovima zemlje će temperature biti više i za skoro 20 stepeni.

Kako meteorolozi kažu još ovog vikenda će biti hladnije, ali ćemo od početka sledeće nedelje imati temperature koje su primerene martu, gotovo pa prolećne.

Ako se izuzme Timočka i Negotinska krajina, tokom vikenda u celoj Srbiji biće znatno toplije u odnosu na prethodne dane. Za subotu i nedelju prognozirana je kiša, ali ne i hladno vreme. Dnevne temperature će se kretati od pet do sedam stepeni.

Toplije i kišovito vreme nas prema sadašnjim prognozama čeka tokom celog meseca, a za sada nema nagoveštaja da bi moglo doći do novog hladnijeg ili ledenog talasa tokom marta.

Foto: Pixabay.com

Iz RHMZ kažu da od naredne sedmice ulazimo u topliji ali kišovit period.

- Tokom vikenda biće umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom. Od utorka temperatura će biti u novom porastu, ali sve do kraja sedmice se očekuje kiša u celoj Srbiji - kažu iz RHMZ.

BEOGRAD

Danas mestimično oblačno sa najvišom temperaturom od 1 stepena. Nedelja će biti znatno hladnija za najnižom teperaturom od minus 7 stepeni, dok će najviša biti minus 1 stepen. Tokom sutrašnjeg dana se može očekivati i sneg.

Foto: RHMZ

Od ponedeljka će temperature biti u plusu, ali se očekuju padavine. Tokom srede biće sunčano sa najvišom dnevnom temperaturom od 11 stepeni Celzijusovih.

Foto: RHMZ

NOVI SAD

U Novom Sadu će danas najveća temperatura biti oko dva stepena, dok se sutra očekuje znatan pad temperature. Najniža dnevna će biti minus 8 stepeni, dok će najviša neće preći nulti podeljak.

Foto: RHMZ

Od ponedeljka će temperature biti u plusu, ali se očekuje kiša, dok će u sredu biti sunčano vreme uz čak 10 stepeni.

KRAGUJEVAC

Najviša dnevna temperatura danas biće četiri stepena, dok se za sutra očekuje hladnije vreme. Najniža temperatura biće minus četiri stepeni, dok najvića neće preći nulti podeljak.

Foto: RHMZ

Temperatura u plusu se očekuje već od ponedeljka kada se očekuje i kiša, dok će sunčano vreme krenuti od utorka uz mestimičnu oblačnost.

U sredu biće sunčano sa malim naoblačenjem, a najviša dnevna temperatura biće 11 stepeni.

NIŠ

Danas će u Nišu temperatura biti u plusu i iznosiće čak 6 stepeni. Sutra će biti hladnije uz mogući sneg, dok će najviša temperatura biti tri stepena.

Foto: RHMZ

U ponedeljak se očekuje kiša, a znatno povećanje temperature se očekuje od utorka. Sunčano vreme Nišlije očekuje u sredu kada će temperatura iznositi čak 14 stepeni.

Gotovo da nema osobe koja se nije se neće obradovati lepom vremenu i makar kratkom predahu od snega, leda, šalova i rukavica. Ipak, natprosečne temperature i njihov iznenadni dolazak, ne podnose svi isto.

Ovu promena najteže je pada bolesnicima sa lošom moždanom cirkulacijom i onima sa visokim pritiskom, asmatičarima i meteropatama.

Prema rečima portparola Hitne pomoći dr Nade Macure, ove promene vremena ne bi trebalo da izazovu veće tegobe, ali meteropate mogu osetiti glavobolje, vrtoglavice, ali i probleme sa spavanjem.

Određene zdravstvene probleme asmatičari imaju uglavnom dva-tri dana pre naglih promena, a kolebanje temperature donosi i probleme sa pritiskom, pa i povećan broj šlogova.

Dr Macura savetuje da se svojim ponašanjem prilagodimo vremenu, ne bi li izbegli simptome koje može da donese.

- Trebalo bi uzimati više tečnosti, vitamina i biti umeren u svemu. Ne treba odmah, sa lepšim vremenom, ići napolje na trčanje, skidati se u kratke rukave, počinjati građevinske radove, a hroničnim bolesnicima se savetuje manje fizičkih aktivnosti – predlaže dr Macura.

Pročitajte još: ZBOGOM DEBELOM MINUSU: U Srbiji ujutro na severu i istoku sneg ili ledena kiša, popodne delimično razvedravanje

#Beograd

#Prognoza

#RHMZ

#Srbija

'