AKTUELNO

U bolnici nema karantina i u toku dana se očekuju analize Instituta "Torlak".

U Opštoj bolnici u Kruševcu vlada panika jer je čak 18 članova medicisnkog osoblja te zdravstvene ustanove zaraženo još neutvrđenom vrstom boginja.

Pre 15 dana u bolnicu je dovezen pacijent (38) sa osipom, koji je smešten na infektivno odeljenje, ali mu je stanje bilo sve lošije pa je zbog gušenja i prebačen na hirurgiju, a potom u Klinički centar u Nišu.

Prema pisanju medija svi koji su došli u kontak sa njim su dobili su neobičan osip praćen visokom temperaturom.

Iz Kliničkog centra u Nišu stigla je preporuka da svi koji su bili u kontakt sa pacijentom budu u karantinu. Međutim, rukovodstsvo Opšte bolnice u Kruševcu nije ozbiljno shvatilo pa je tek pre dva dana stiglo obaveštenje od direktora da se na hirurgiji uvedu preventivne mere.

Zaraženo osoblje ne dolazi na posao i strogo im je zabranjen kontakt sa bilo kim.

Doktori su u panici i pričaju da je najverovatnije u pitanju mutirani oblik boginja. Direktorka Opšte Bolnice u Kruševcu Vesna Stević Gajić kaže da joj se do juče 12 radnika ove ustanove javilo uglavnom sa temperaturom, a neki i sa osipom.

Čim smo čuli da se neki radnici žale na zdravstveno stanje obratili smo se Zavodu za za javno zdravlje Kruševca. Sve je pregledao i epidemiolog i infektolog. Bolesni radnici ne dolaze na posao, ali imaju blagu kliničku sliku i stanje im se popravlja. Možda je u pitanju neka virusna infekcija. Rezultati su poslati u Beograd na analizu, ali nema razloga za paniku – kaže Stević Gajić.

U Ministarstvu zdravlja navode da je u pitanju osipna infekcija, i da se pretpostavlja da je u pitanju neka vrsta boginja i poručuju da su preduzete sve potrebne mere.

S.M.

#Bolnica

#Kruševac

#Virus

'