AKTUELNO

- Devojčica je sedela celim telom preko simsa na kiši i vetru –

Ovim rečima je o svom podvigu započeo priču policajac Dejan Savić koji je juče zajedno sa kolegom iz policijske stanice Zemun spasio devojčicu (14) koja htela da skoči sa trećeg sprata.

- Prvi smo primili poziv preko radio veze da je situacija urgentna i odmah smo krenuli. U međuvremenu se uključila i druga patrola jer je ovo bio prioreit – naveo je Savić gostujući u emisiji "Novo jutro" na Televiziji Pink.

Dok je prilazio zgradi Savić je razmišljao da li su vrata od stana otvorena ili možda teška blindirana i zaključana,što dodatno komplikuje situaciju.

- Video sam devojčicu, sedela je celim telom preko simsa na kiši i vetru. Bilo je vrlo specifično. Građani su stajali ispred zgrade i posmatrali. Sklonio sam ih jer u nekim situacijama to može imati kontraefekat – da mi ne bi bili na vidiku, ali i da nju ne bi plašili. Pitao sam je kako se zove, sa usana sam pročitao da je Jovana. U tom momentu mi je nekako priijalo jer je moja slava Sveti Jovan – opsuje Savić prvi kontakt sa devojčicom koja je nameravala da skoči.

Rekao sam joj Joco pokušaj molim te da se pomeriš nazad i gestikulaciom pokazao kako to da uradi. Računao sam na to da će me oponašati što je i uradila

- U jednom momentu se i nasmejala i to je bio znak da hoće da sarađuje, ali ne dovoljno da bi mogli da idemo na dalji korak, priseća se Savić. Reako sam joj da se povuče, da se čvrsto drži, da sam tu i da se ne uplaši ako kolega pokuca na vrata. Tako sam gledao da dobijem na vremenu - priča Savić.

Devojčica se, ukazao je, povremeno naginjala i gledala nadole što je bio znak da nije baš dobar sagovornik.

- Rekao sam joj da gleda pravo i u prozor, a ona sam je upozorio da će kolega pokušati da otvori vrata i da se ne plaši. To je bio znak da kolegi kažem da udari vrata - dodao je.

Prvi pokušaj je bio neuspešan jer su vrata bila jaka i sa šipovima. Morao je da dobije još na vremenu.

- Pozvao sam ženu koja održava zgradu, a koja je bila u blizini da se uključi da bi je devojčica videla, kao figuru majke. Ona joj je kratko rekla: “Nemoj dete da skočiš”. Taj fleš mi je bio bitan bio- da vidi nju i mene i da neko brine o njoj - istakao je Savić.

Nakon toga ponovo je upozorio devojčicu da će njegov kolega pokušati da otvori vrata.

- Ponovo se sagla, pa sam joj pokazao da se ispravi. Držala se čvrsto rukama, leđa su joj bila isečena od prozora. Kolega je razvalio vrata, približio se prozoru i nežno je uhvatio devojčicu…- kaže Savić.

Ključna je ljudskost

Glavni inspektor u Pregovaračkom timu MUP- Ivana Meklvejn kaže da je šteta što Savić nije deo tog tima, te da se potpuno ispravno postavio u ovako teškoj situaciji. - Ljudskost je doprinela da ovu situciju uspešno reči. Stavio se u ulogu oca, jer je i sam otac, doveo je ženu – kao figuru majke. Postavio se u situaciju da joj pruži podršku – navela je Meklvejn.

#Policajac

#Samoubistvo

#devojčica

'