AKTUELNO

Veliki saobraćajni projekti, još više turista, sređivanje ulica, borba protiv divlje gradnje, grafita i smeća samo su deo planova za Beograd narednih godina, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

- Postavili smo dobre temelje za dalji razvoj grada, najpre tako što smo pokrenuli investicioni ciklus. Urbanističkim planom pokrili smo oko 65 odsto teritorije, imamo oko 1.200 aktivnih gradilišta, milion kvadrata i kroz njih oko milijardu evra investicija. Usmerili smo razvoj Beograda prema rekama, a širenjem pešačkih zona, uređenjem parkova i izgradnjom biciklističkih staza ovo polako postaje humani grad - rekao je Vesić.

Kako je navedeno u saopštenju Gradske uprave, on je istakao da najveći projekti predstoje u saobraćajnoj infrastrukturi.

Rekavši da Beograd postaje i prezagušen grad Vesić je naglasio da je samo ove godine registrovano više od 50.000 novih automobila, zbog čega je važno da se završi obilaznica oko Beograda, radovi na unutrašnjem magistralnom prstenu, izgradnja dva tunela, onog između savske i dunavske padine, i drugog ispod Topčiderskog brda, kao i novi most umesto Starog savskog.

- Od svih projekata, najvažniji će ipak biti izgradnja metroa. To je naš plan za naredne godine i sigurno će biti realizovan - podvukao je Vesić.

On je posebno istakao da je Beograd prepun automobila, ali i turista, te da je cilj je da ih bude još više.

- Želimo da ih bude još više, da još duže ostaju kod nas. A za to moramo da proširimo ponudu. Okolina grada je jedna od mogućnosti, ustanove kulture su druga. Dobro je što je otvoren Muzej savremene umetnosti, ali sada su nam potrebne kvalitetne izložbe. Dobro je i što će u aprilu biti otvoren Narodni muzej, kao i to što radimo na projektu Muzeja Nikole Tesle koji će se u marini Dorćol, zajedno sa naučno-istraživačkim centrom, prostirati na 13.000 kvadrata - rekao je Vesić.

Kako je dodao, ako i ne možemo da se takmičimo sa Luvrom, nakon što bude gotov i Muzej grada Beograda, gostima ćemo moći da ponudimo nešto unikatno i tipično beogradsko.

Foto: Beta

- Pored milion kvadrata legalne, u Beogradu trenutno niče i od 150 do 200 hiljada kvadrata divlje gradnje. To je prvi ozbiljan problem sa kojim ćemo se pozabaviti posle izbora jer je potrebno da se menja čitav niz zakona. Inspekcije po pravilu urade sve što je u njihovoj nadležnosti, a investitor ne završi u zatvoru, nego nastavlja da gradi - istakao je Vesić.

On je dodao da će posle izbora izneti predloge o tome kako da se sankcioniše divlja gradnja, primenjujući iskustva drugih zemlja, "možda čak i oduzimanje tih nekretnina".

Pored velikih projekata, poput uvođenja kanalizacije u celom Beogradu, završetka izgradnje pet fabrika otpadnih voda, u planu je i veliko sređivanje ulica, kaže Vesić.

- Naše ulice su u katastrofalnom stanju i treba nam od 500 do 700 miliona evra da obnovimo samo one prvog prioriteta. To je veliki novac, ali moramo da uđemo u taj proces koji je decenijama izbegavan - rekao je on i dodao da se moraju pronaći rešenja i za probleme poput grafita i smeća u gradu.

To nije posao za jednu vlast, već pravac u kome grad mora da se razvija, istakao je Vesić.

- Ovaj posao moraće da završi ko god da dođe na vlast, a ja sam siguran da ćemo mi dobiti poverenje građana - naglasio je Vesić i dodao da bi do kraja januara trebalo da bude promenjen Statut grada.

- Opštine će dobiti veće ingerencije, ali za potpunu decentralizaciju čekamo promenu Ustava Srbije. Naš plan je da se grad podeli na dve zone, centralnu i prigradsku. Cilj je da žitelji nekog naselja mogu u komšiluku da završe 80 odsto svojih poslova - kaže gradski menadžer.

On podeseća da MUP menja kamere na mestima gde su već postojale.

- U ulicama koje su nedavno rekonstruisane grad je postavio 33 kamere koje mere protok saobraćaja i služe samo za to, ali one još nisu uključene. Postoje i kamere koje je pre osam godina bivša vlast kupila i one rade - rekao je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

#Metro

#most

'