AKTUELNO

Manifestaciju će otvoriti patrijarh srpski Irinej koji će deci podeliti paketiće.

Manifestacija "Božićno seoce kod Hrama" u okviru koje je za posetioce pripremljen bogat program biće održana na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu od 4. do 28. januara sledeće godine, najavljeno je na današnjoj konferenciji koja je održana u kripti tog hrama.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da se ta manifestacija ove godine održava po prvi put i izrazio uverenje da će postati tradicionalna.

- Hram Svetog Save treba da postane mesto gde će se tokom januara okupljati Beograđani, a posebno deca. Za nas je taj hram važan, ne samo iz verskih razloga, već zato što je to, osim Kalemegdana i Skadarlije, najposećenije mesto kada su u pitanju strani turisti u Beogradu - istakao je Vesić.

Foto: Pink.rs

On je rekao da je veliki broj programa namenjen deci i zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije.

- Do sada smo obeležavali Srpsku Novu godinu vatrometom. To je lepo i to ćemo nastaviti, ali to nije dovoljno. Mislim da zaista ima potrebe da posebno deca imaju svoje programe koji će se dešavati ovde ispred hrama jer će na taj način steći naviku da dolaze u hram - naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je rekao da je "Božićno seoce kod Hrama" deo novogodišnje manifestacije "Beogradska zima" koja je počela 1. decembra, a trajaće do kraja januara.

Foto: Pink.rs

On je rekao da se na "Božićnom seocu kod Hrama" očekuje veliki broj posetilaca, kako domaćih tako i stranih, i izrazio uverenje da će ta manifestacija postati tradicionalna.

- Veliki broj programa će upravo biti namenjen našim najmlađima. Zahvaljujem se opštini Vračar koja je prepoznala značaj organizovanja ove manifestacije i da ovaj divan prostor na platou ispred Hrama Svetog Save oživi i sa posebnim programima doprinese tome da posetioci manifestacije uživaju - rekao je Mladenović.

"Božićno seoce kod Hrama", u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije Color Media Communications i Ninamedia.

Foto: Pink.rs

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja manifestacije.

- Dugo vremena smo očekivali da se ovakva jedna manifestacija održi ispred hrama i mi smo rado, sa svom energijom i željom, doprineli njenom održavanju. Ovakav projekat je bio potreban ovom svetom zdanju - rekao je on i istakao da je "Božićo seoce kod Hrama" veliki projekat.

Tokom manifestacije posetioci će imati priliku da uživaju u nastupima dečijih i crkvenih horova, da se provozaju fijakerom oko samog hrama, da u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotovorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

Foto: Pink.rs

Manifestaciju će otvoriti patrijarh srpski Irinej koji će deci podeliti paketiće, a program prvog dana manifestacije će se nastaviti od 18 sati nastupima dečijeg hora "Rastko", kvarteta "Sveti Roman" i etno grupe "Trag".

Na sam dan Božića prvi put će lomljenje česnice biti održano na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara, sa početkom u 12 sati.

Doček Pravoslavne Nove godine biće obeležen muzičkim programom i vatrometom.

Tokom manifestacije nastupiće veliki broj poznatih muzičkih izvođača kao što su Sergej Chetković, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević, Lena Kovačević, Dušan Svilar, grupa "Neverne bebe" i drugi.

Pored muzičkog programa posetioci će imati priliku i da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

V.d. nastojatelja Hrama Svetog Save arhimandrit Stefan je, govoreći o programu, rekao da će u njemu moći da uživaju svi posetioci.

- Potrudili smo se da ti događaji budu za svakoga, za mlade, za stare, za verujuće, za turiste koji će dolaziti u Beograd. Biće dosta dešavanja u kripti hrama, nešto će biti u samom Parohijskom domu, a većina sadržaja će biti na platou ispred hrama - dodao je on.

Prisutnima se obratila i koordinatorka za javnu diplomatiju ambasade Republike Poljske u Beogradu Joana Budišin koja je iskoristila priliku i pozvala sve da posete izložbu "Ikonostas svetlosti" poljskog autora Adama Staloni-Dobžanskog, koja je deo programa manifestacije.

Izložba će biti otvorena 17. januara u Hramu Svetog Save, a predstavlja instalaciju vitraža sa pravoslavnim ikonama.

#Goran Vesić

#Hram Svetog Save

#Nova godina

'