AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović razgovarao je danas u Beogradu s članovima Odbora ruske Državne Dume za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo, s kojima se saglasio da je njihova poseta potvrda neraskidive povezanosti dve zemlje.

Popović je kazao da Srbija želi da stvori povoljnu klimu za sve investitore, posebno u oblasti inovacija, istraživanja i tehnološkog razvoja, i da je jedan od prioriteta Vlade Srbije razvoj digitalne ekonomije, u čemu su, kako je ocenio, Rusija i druge zemlje u Evropi daleko odmakle.

Prema njegovim rečima Rusija i evropske zemlje danas već imaju razvijene strategije za upotrebu veštačke inteligencije, a to je budućnost koju Srbija želi da sustigne sa svojim mladim inženjerima, dodaje se u saopštenju.

Popović je rekao da je predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji "veoma značajna" jer će tokom nje biti potpisano više sporazuma, koji će biti osnov dalje bilateralne saradnje, i dodao da će Srbija ostati vojno neutralna, navodi se u saopštenju.

On je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na sprečavanju prijema Kosova u Unesko i poručio da Srbija nikad neće uvesti sankcije Rusiji i ostaće privržena politici vojne neutralnosti.

Kako se navodi u saopštenju, zamenik predsednika Odbora Državne Dume Denis Kravčenko istakao je značaj posete Srbiji, sa čijim narodom, kako je naveo, oseća duhovnu bliskost.

Dve delegacije su se složile, kako se dodaje, da je od ključnog značaja unapredjenje zakonodavnog okvira koji bi omogućio privlačenje investitora, i lakše finansiranje inovacionih startap preduzeća.

#Nenad Popović

#Rusija

'