AKTUELNO

Više strukovnih udruženja i nevladinih organizacija iz oblasti prava i pravosuđa pozvalo je danas Vladu Srbije i Ministarstvo pravde da produže rok za izmene Ustava i da otvore javnu razpravu o toj temi za sva udruženja, institucije i građane van udruženja.

U zajedničkom saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava, Centra za pravosudna istraživanja, Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca Srbije podseća se da je Akcionim planom za Poglavlje 23 predviđena promena Ustava do kraja 2017. godine, kao i da je Ministarstvo pravde najavilo da ae se ove izmene pre svega odnositi na ustavni položaj pravosuđa.

PREVARILA VAS JE TURISTIČKA AGENCIJA? Ovo je ROK za podnošenje žalbe (VIDEO)

Ove organizacije i udruženja apeluju na Ministarstvo pravde da objavi Nacrt promena Ustava, o kojima bi moglo da se diskutuje.

Takođe, smatraju da su dosadašnje aktivnosti Ministarstva pravde bile usmerene na prikupljanje stavova udru?enja građana o potrebnim promenama Ustava, dok su građani van udruženja u potpunosti iskljueeni iz ovih konsultacija, te da ih je potrebno uključiti, jer su, kako je ukazano, građani ti koji ae najviše osetiti dobre ili loše posledice ustavnih promena.

U istraživanju o Ustavu koje je sprovedeno 2011. godine, građani su vrlo nisko ocenili zaštitu svojih ustavnih prava i izrazili gotovo dvotrećinski stav o politizovanosti pravosuđa, nedemokratienosti usvajanja Ustava iz 2006. godine i neelegitimnosti usvajanja izmena Ustava bez javne rasprave, navodi se u saopštenju.

#Izmena

#Ustav

'