AKTUELNO

Kod spomen-kosturnice u Tekerišu vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Loznice, Šapca, Opštine Krupanj kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U okviru spomen-kompleksa "Cerska bitka" u Tekerišu kod Loznice danas je obeležena 103. godišnjica Cerske bitke i odata pošta hrabrim srpskim vojnicima.

Pročitajte još: Stefanović: Cilj je da policija bude što efikasnija

Džavnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti predvodio je Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je podsetio da u ovoj bici za srpske vojnike nije postojala rečepovlačenje i da je hrabro odolevala nadiranju znatno brojnijih i jačih austrougarskih trupa, saopštilo je Ministarstvo.

Ministar je istakao da je u izveštaju o porazu austrougarske vojske nakon Cerske bitke, austrijski novinar napisao: "Armija je potučena i nalazi se u bezobzirnom, divljem i paničnom bekstvu. Jedna potučena vojska. Ne, jedna razbijena rulja, jurila je u bezumnom strahu prema granici. Sjajni su ovo momci Srbi. Oni znaju da brane svoju zemlju".

Đorđević je rekao i da ljubav prema otadžbini, složnost i hrabrost srpskih vojnika, kao i genijalni strateški plan generala Stepe Stepanovića, doprineli su da vojska krene u kontraofanzivu i ostvari pobedu koja je zadivila svet.

On je rekao da "tog avgusta 1914. godine nepovoljan položaj, iscrpljenost srpske vojske i manjak municije nisu sprečili srpsku vojsku da izvojuje prvu i jednu od najslavnijih pobeda u Prvom svetskom ratu, kao i da se tih dana na Ceru borilo 180 hilada srpskih vojnika, a život je izgubilo između tri i pet hiljada, dok je austrougarska vojska pretrpela dvostruko veće gubitke".

Foto: Wikipedia

Obraćanje ministar je završio rečima Fjodora Dostojevskog, podsećanjem "da je moć je data samo onima koji se usude da se sagnu i podignu je, a da je samo jedna stvar bitna, samo jedna - biti u stanju da se usudiš, a srpski vojnici su se usudili, podigli i dobili moć da pobede".

#Istorija

#Zoran Đorđević

'