AKTUELNO

Vackinacija dece prema zakonu u Srbiji je obavezna, i ukoliko ne budete dopustili da se vaše dete vakciniše možete da platite ogromnu kaznu. Da li je je vakcinacija stvarno obavezna, ili ne, da li postoje nus pojave zbog vakcinacije, portal Pink.rs, je pokušao da sazna od stručnjaka iz oblasti medicine.

Da li vakcinisati dete ili ne izazvalo je ogromnu buru u javnovnosti, neki roditelji i sa pravom pitaju da li postoje negativne posledice od vakcinacije dece. Ali, ukoliko ne budete dopustili vakcinaciju dece budite spremni da platite kaznu do 150.000 dinara.

Do sada u Srbiji zbog toga što nisu vakcinisali svoju decu Prekršajni sudovi u Beogradu i Kragujevcu podneli su ukupno četiri osuđujuće presude. Od toga su u Beogradu izrečene tri kazne za odbijanje ovog zahteva, a u Kragujevcu jedna izrečena kazna.

Foto: Pixabay.com

Inače, po Zakonu koji je od marta prošle godine na snazi svi roditelji koji ovo ne shvate ozbiljno i protive se vakcinaciji deteta, biće novčano kažnjeni.

Dr Jasmina Joksimović u razgovoru za Pink.rs kaže da u svakom slučaju mogu postojati vakcinalne promene, i da to nema konkretne veze sa ovom vakcinom već da svaka vakcinacija može dovesti do određenih distrofičnih pojava.

- Mnogo je veća šteta ukoliko se dete ne vakciniše nego ako se vakciniše, a posledice vakcinacije mogu biti zato što dete već ima određene predispozicije za to- kaže Jasmina.

Doktorka Joksimović kaže da postoje i zdravstveni radnici koji su protiv vakcinacije deteta.

- Promene ovog zakona može stupiti na snagu samo ukoliko se pojavi veći broj udruženja, odnosno kritične mase koje bi mogle da opovrgnu ovu odluku – zaključuje Joksimovićeva.

Da napomeno da se MMR vakcina daje u drugoj i sedmoj godini života, i da se koristi protiv Morbila (malih boginja), Mumpsa (zaušaki) i Rubeole. Roditelji u poslednjih nekoliko godina izbegavaju da vakcinišu svoju decu zbog strahova od autizma koju bi mogla izazvati ova vakcina. Lekari smatraju da je ova vakcinacija neophodna kako bi se sprečilo svako širenje zaraze, a to će biti moguće samo ukoliko se svako dete vakciniše.

U Prekršajnom sudu u Beogradu zabeleženo je da od stupanja na snagu Zakona već postoje podnete prekršajne prijave i to 241 i da su donete 32 odluke. Odbačeno je 11 zahteva, izrečeno 18 opomena i donete tri osuđujuće presude – novčane kazne.

#Kazna

#Roditelji

#Vakcina

#Zdravlje

#deca

'