AKTUELNO

U Prekršajnom sudu u Beogradu bio je 241 predmet protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu. Većina slučajeva pokrenuta je ove godine, a u tri slučaja izrečene su novčane kazne.

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović rekao je da prijavu protiv roditelja podnosi zdravstveni inspektor, a da je za sada u postupku više od 200 predmeta.

On je rekao da su u slučajevima nevakcinisanja dece do sada donete 32 odluke, ali da nisu sve presude.

- Tu ima 11 rešenja o odbačaju zahteva, a ostalih 21 su, ustvari, osuđujuće odluke od kojih je u tri slučaja doneta novčana kazna, a u 18 izrečena opomena učioniocu - rekao je Marinović.

Pročitajte još: Mali: 2020. godine moguć početak radova na metrou

Prema njegovim rečima, prijave protiv roditelja podnosi zdravstveni inspektor pri ministarstvu zdravlja, a kada stigne zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, obavi se inspekcijska kontrola, sačini se zapisnik o tome i inspektor utvrdi da li je učinjen prekršaj.

- Inspektor sačinjava zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i kao ovlašćeni podnosilac podnosi nadležnom prekršajnom sudu - naveo je Marinović.

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom MMR - protiv zaušaka, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu.

U martu prošle godine stupio je na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji odluče da ne vakcinišu dete, a do sada je protiv takvih roditelja podneta 241 prijava i doneta 21 osuđujuća presuda.

#Roditelji

#Sud

#Vakcina

'