AKTUELNO

O detaljima transakcije, kako je istakao ministar odbrane Srbije, rano je govoriti.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da Beograd razmatra mogućnost nabavke ruskog raketnog sistema S-300, ali da je prerano govoriti o nekim detaljima transakcije.

- Razmatramo ovo pitanje (nabavku), mislimo o tome, suviše je rano da se kaže nešto konkretnije. Ne mogu da govorim tako otvoreno i unapred. Ne mogu da komentarišem konkretno u vezi sa S-300, ali generalno moramo našu vojsku bolje da opremimo i osnažimo - rekao je Vulin tokom zvanične posete Moskvi.

Govoreći o nabavci tenkova, Vulin je rekao da tačan datum nabavke 30 ruskih tenkova T-72S i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2 u okviru vojno-tehničke pomoći još nije određen, kao i da srpska strana očekuje da će se to desiti naredne godine.

- Što se tiče BRDM-2 i tenkova T-72S, još nije određen tačan datum - rekao je ministar i dodao da će ostatak opreme u okviru vojne pomocći biti isporučen kada budu rešena sva administrativna pitanja.

Na vojnom poligonu u Alabinu nedaleko od Moskve održana je finalna trka u tenkovskom biatlonu kojoj su prisustvovali ministri odbrane Rusije i Srbije, a srpski tenkisti zauzeli su šesto mesto.

Sergej Šojgu i Vulin razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane i vojne industrije, a srpski ministar odbrane rekao je da migovi stižu po planu, do kraja godine, kao i tehnika koja će pripasti kopnenoj vojsci.

Pročitajte još: Nedimović: Zaraženih jaja nema na srpskom tržištu

Vulin je rekao da je još jednom potvrdio principijelnu poziciju Srbije da će i dalje biti vojno neutralna i da neće biti član nijednog vojnog saveza.

- Dok je Vučić vrhovni komandant vojske i predsednik Republike Srbije, a ja ministar odbrane, Srbija neće biti član NATO-a, nijednog vojnog saveza, baš kao što nikada nećemo uvesti sankcije Ruskoj Federaciji - rekao je Vulin.

On je istakao i da će se u svakoj odluci voditi racuna o interesima Srbije na prvom mestu, navodeći da su interesi Srbije da ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom, kao i da je to rekao svom sagovorniku.

#Aleksandar Vulin

#Rusija

#Sergej Šojgu

'