AKTUELNO

Gradski menadžer je istakao da je otvaranje ove robne kuće, dokaz koliko se u Beogradu investira.

Otvaranje robne kuće Ikea u četvrtak, 10. avgusta, dokaz je koliko se u Beogradu investira i da naš grad sve više postaje regionalni centar ovog dela Evrope, istakao je gradski menadžer Goran Vesić.

Foto: Pink.rs

On je ponovio da otvaranje robne kuće Ikea nije samo važno za Beograd i Srbiju jer će građani dobiti ponudu koju do sada nisu imali, već će uticati i na snižavanje cena opreme za kuću.

- Činjenica da se prve godine očekuje dva miliona posetilaca, a naredne pet miliona jasno govori da značaj Ikee prevazilazi Srbiju. U četvrtak u Ikei posao dobija skoro 400 ljudi, a sada moram da kažem da ove robne kuće ne bi bilo da Grad Beograd preko svoje Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda i Republika Srbija nisu aktivno radili sa investitorom da se ovo ulaganje dogodi - rekao je on gostujući u emisiji Svitanje na televiziji Pink.

Foto: Pink.rs

Kako je dodao, na stotine problema je uspešno rešavano u prethodnom periodu, što samo pokazuje koliko su Grad Beograd i Republika Srbija posvećeni svakom investitoru koji svoje pare želi da uloži u Srbiju i otvori nova radna mesta.

- Posebno smo ponosni jer vrednost javne infrastrukture koju je Ikea izgradila, a koja je vlasništvo Grada Beograda, iznosi oko deset miliona evra - rekao je Vesić, pokazavši javnosti fotografije javne infrastrukture. On je dodao da su to putevi, kružni tokovi, nasip, regulacija reke, postrojenje za preradu otpadnih voda i zelene površine.

Foto: Pink.rs

Gradski menadžer je istakao da primer Ikee slede i drugi investitori i mogu da očekuju i njihove investicije.

Foto: Pink.rs

- Ikea je već najavila izgradnju druge robne kuće. Zato im u ime Grada Beograda kažemo dobrodošli i nastavite da investirate - istakao je gradski menadžer.

Govoreći o činjenici da je Beograd sve interesantniji investitorima, on je podsetio da je Grad Beograd od januara do jula ove godine izdao građeviskih dozvola za više od 650.000 kvadrata.

-  Do kraja godine očekujemo da izdamo građevinske dozvole za više od milion kvadrata, što je jajveći broj kvadrata izdat u poslednjoj deceniji u Beogradu. Izdali smo više od 500 lokacijskih dozvola, više od 120 građevinskih dozvola, a samo u julu smo izdali građevinskih dozvola za više od 58.000 kvadrata - rekao je on.

Foto: Tanjug

Govoreći o najavljenoj poseti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, gradski menadžer je rekao da saradnja Turske i Srbije poslednjih godina beleži uspon.

- Erdogan je jedan od svetskih lidera, a Turska svetska sila. Imamo široku saradnju sa Turskom na privrednom planu, a i svedoci smo da veliki broj Turaka turistički obilazi Srbiju. Za nas će biti veoma važno da se susretnemo sa njihovim privrednicima koje predsednik Erdogan dovodi sa sobom - rekao je on.

Foto: Tanjug

Sasvim je sigurno da će iz te posete proizaći novi poslovi, ocenjuje Vesić.

- Jedan od primera naše saradnje je i preuzimanje dela nekadašnje fabrike 'Beko' u Lazarevcu, gde su pogoni obnovljeni i zaposleno 300 žena, a očekuje se i izgradnja novog pogona u kojem će posao naći još toliko radnica - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

#Goran Vesić

#IKEA

#otvaranje

'