AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je danas, razgovorom sa predstavnicima kompanije Cumtobel grup, dvodnevnu posetu Nišavskom okrugu, gde se postavlja kamena temeljca za izgradnju fabrike te kompanije. Vučić obilazi i završne radove na Kliničkom centru u Nišu, radove na Koridoru 10, kao i škole u Pirotu, te puštanju u rad prve faze proizvodnje u Leoniju

Sastanku Vučića i predstavnika austrijske kompanije Cumtobel grupa i potpisivanje ugovora između Vlade Srbije i te kompanije, prisustvuju ministar privrede Goran Knežević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Foto: Tanjug

Austrijski proizvođač rasvetnih uređaja i komponenti, koji će zaposliti 1.100 radnika, u pogon u Nišu investiraće okvirno oko 30 miliona evra i upošljavaće mahom inženjere.

VUČIĆ: Niš, sve značajnije mesto za Srbiju

Vučić je rekao da kao predsednik Srbije koji predstavlja zemlju i ovde u Srbiji i inostranstvu da je ponosan što je danas učinjeno, a što je dogovoreno.

-Pre šest mececi Cumtobel je doneo odluku i što je ovde u ovom prelepom gradu na Nišavi saopštio, osećao sam se svečano, osećao sam se posebno iako sam video da me i novinari gledaju kao: "Što nam prodaješ maglu, što nam govoriš nešto što neće da se dogodi". Posebno sam srećan zbog činjenice da je ovaj ugovor potpisan i da idemo na polaganje kamena temenca, posče ovog braćanja-rekao je Vučić i dodao:

Foto: Tanjug

-Za nas je najvažnije da će prvi proizvodi fabrike Cumtobelove ovde u Nišu izaći, ugledati svetlost dana već u maju sledeće godine. Oni su već krenuli sa regrutovanjem, sa zapošljavanjem ljudi, stručnih ljudi, ali i odličnih radnika. Reč je o fabrici iz Austrije, koja je nastala pre 67 godina, a ovde će imati 1.100 zaposlenih, a gigant je u industriji svetla. To je pravi mercedes u industriji rasvete, svetala, led rasvete i zaposliće ovde i inžinjere zato su kontakti sa našim Univerzitetom u Nišu, ali i sa srednjim školama da uzmz najbolje kadrove koje mogu da uzmu. To nam je važno zato što za pojedine poslove moramo da uzimamo, nećete verovati, radnu snagu iz inostranstva. A o tome ću da govorim na nekom drugom mestu, nadam se da na ovim poslovima neće biti nikakve potrebe da dovodimo ljude sa strane ni iz Makedonije, ni iz Albanije, ni sa drugih mesta, već da će biti dovoljno Nišlija i okoline Niša koji taj posao mogu da obavljaju. Cela investicija je 30,6 miliona evra, a Vlada Srbije je u skladu sa onim što smo i ranije dogovorili, a danas je i potpisano obezbedila subvencije. Osam miliona su ukupne subvencije što pokazuje kakve su neistine izgovarane u javnosti kada su neki govorili da dobijau 50.000 evra po zaposlenom. Tako kada neko izgovori glupost i ostane živ, šta ga briga da li je izgovorio, da li je istina ili nije - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Vučić je istakao da Srbija ulaže u Niš i da je to drugačije mesto.

-Niš je mesto nove energije, novog razvoja i polako, ali sigurno postaje novi industrijski centar Srbije. Sutra ću obići novotvorenu halu Leoni za koju sam položio kamen temeljac pre nekoliko meseci, filipinski Imi počinje, takođe vidite Aster koliko ljudi zapošljava, a da ne govorimo o Džonson elektriku. Polako, ali sigurno Niš vraćamo, a i gradska kasa bolje funkcioniše nego što je funkcionisala. Nije dobro, nisam još sasvim zadovoljan, ali bolje je nego što je bilo u prethodnom periodu. U svakom slučaju Cumtobelu beskrajno hvala i hoću da sa pozicije predsednika Srbije iskažem zahvalnost Ulrihu Šumaheru, jer bez njegovog posvećenog rada, bez njegovog angažmana ne bismo mogi da napravimo ovako važan posao. Bez njegove ljubavi prema Srbiji, ne bi mogli da napravimo ovakav posao. Veliko hvala dragi Ulrih što ste učinili, veliko hvala na donacijama i za grad Niš, i za grad Beograd, jer neke od najlepših ulica osvetljene su svetlom koje je poklonio, odnosno donacijama koje je dao gospodin Šumaher i Cumtobel. Hoću da se zahvalim i Privrednoj komori na angažovanju, predsedniku čadežu, hoću da se zahvalim i Razvojnoj agenciji Srbije koja je obavila veliki posao i svim drugim ljudima koji su učestvovali u ovoj velikoj akciji koja mnogo znači za Srbiju, za našu zemlju - istakao je predsednik Srbije Vučić.

Foto: Tanjug

Vučić je rekao da je ta investicija bila povod da po drugi put za vreme premijerskog mandata popije čašicu rakije.

Vučić je dodao da su još dve zemlje pored Srbije bile zainteresovane da privuku investicije te fabrike, ali da je, eto, Srbija pobedila.

-Dva puta tokom dugih godina rada u vladi sam popio 0,3 decilitra rakije, a jedna od tih prilika je bila kada sam čuo da je Cumtobel izabrao Srbiju, jer sam bio toliko srećan, znajući koliko ae to značiti za Niš i jugoistok Srbije - ispričao je predsednik Vučić.

Predsednik je rekao da će ta fabrika raditi i za izvoz, ali će njihovi proizvodni značiti puno i za naše tržište.

Za proizvode Cumtobela veliki kupac će biti Beograd, a rasveta će biti potrebna i za našu infrastrukturu, koju gradimo i sve to će doprineti boljem, bržem i produktivnijem radu niških radnika, zaključio je.

Foto: Tanjug

ŠUMAHER: Niš će imati važnu ulogu za Cumtobel

Predsednik te kompanije Šumaher istakao je da će fabrika u Nišu imati važnu ulogu u strategiji koncerna, dodajući da je ona deo globalnog sistema, u kojem će imati svoje bitno mesto.

Prvi proizvodi, kako je najavljeno, izaći će u finansijskoj 2018/19. godine, a potpuni završetak objekta očekuje se u periodu od 2,5 godine.

Prvi proizvodi iz Niša treba da izađu u maju, a to je, kako je konstatovao, veoma brzo, jer se počinje od nule, pa je za brz razvoj veoma bitna podrška ne samo vlade, već i lokalnih vlasti i zajednice.

Kazao je da je Cumtobel odlučio da investira u Srbiju pre svega zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, i dodao da se razgovaralo o brojkama, da su podsticaji važni, ali da je najvažnija lokalna podrška.

-Niš smo izabrali iz više razloga. To je grad koji se razvija i ima odličnu geografsku poziciju, dobru infrastrukturnu povezanost, ali i pre svega snažnu osnovu dobro obrazovanih građana. Niš će imati veliku budućnost i radujemo se što ćemo biti deo te budućnosti. Želimo da budemo posmatrani kao članovi lokalne zajednice, a ne kao strana firma", objasnio je Šumaher.

Šumaher je naglasio da proizvodnja u Nišu neće biti samo za lokalne potrebe, već će proizvodi biti namenjeni za izvoz u Evropu.

Proizvodni obim u Nišu biće preveleik da se pokriju potrebe samo srpskog tržišta, naglasio je on.

On je dodao da se u Nišu sada gradi proizvodni pogon, ali da postoje planovi za saradnju sa univerzitetima, ulaganje u lokalnu zajednicu.

-Uložićemo i u razvoj novih materijala, poput prerade metala, premaze, plastike... Ovo je više nego proizvodna linija, razvijaće tehnologiju - rekao je Šumaher.

Šumaher je kazao da je koncern posmatrao gde da se širi, a da je strateški cilj bio širenje na jugoistočnu Evropu.

-Naravno da smo gledali brojke za mnoge države, a bilo je kandidata. Međutim, lično verujem da nije sve u brojkama, već u ljudima - objasnio je on.

Šumaher je kazao da je u procesu potrage za mestom za investiranje kontaktirana Srbija i da je uprava kompanije imala priliku da se sretne sa Vučićem.

-Dobili smo podršku ne samo preko programa za finansiranje, jer postoje slične šeme u drugim državama. Srbija je na putu ka EU, razvija se i most je ka Rusiji. Dobili smo izuzetnu podršku ljudi, tako da odluka nije doneta zbog brojki - poručio je on.

Šumaher je kazao da je odlučeno da se investira u Niš, jer je iz Vlade ukazano da je Niš regionalni centar i da bi se ulaganjem pomoglo razvoju celog regiona.

VUČIĆ NASTAVLJA OBILAZAK NIŠAVSKOG OKRUGA

U naredne dve i po finansijske godine, fabrika će se graditi na lokaciji u južnoj industrijskoj zoni Niša, a kada bude završena pokrivaće površinu od 40.000 kvadratnih metara.

Cumtobel grupa ima 13 fabrika i prodavnica u skoro 90 zemalja, u kojima zapošljava 6. 562 radnika, zaključno sa 30. aprilom ove godine.

Predsednik Srbije obići će kasnije danas i završne radove u novom Kliničkom centru Niš, najmodernijem zdrastvenom kompleksu u ovom delu Evrope.

Nakon toga u večernjim satima predsednik Srbije obići će radove na Koridioru 10, na obilaznici kod Dimitrovgrada.

Predsednik Srbije sutra će obići radove na rekonstrukciji dve škole u Pirotu, a posetu Nišavskom okrugu završiae obilaskom još jedne velike strane investicije, fabrike Leoni u Nišu, gde će početi prva faza proizvodnje.

Istakao je da Cumtobel ne dolazi u Niš kako bi prebacio iz neke druge zemlje radna mesta, već otvara novi pogon, bitan u strukturi koncerna.

Foto: Tanjug

Reč je o investiciji nemačkog proizvođača kablova, vrednoj 22 miliona evra.

Fabrika u prvoj fazi ima 15. 000 kvadratnih metara, dok će po završetku svih radova imati 25. 000 kvadratnih metara i zapošljavati 2. 200 radnika.

Leoni u Srbiji od 2009. godine proizvodi auto-kablove u Prokuplju i u Malošištu, kraj Doljevca, gde zapošljava više od 5.000 ljudi.

U prvom kvartalu ove godine Leoni Grupa ostvarila je neto prihod od 33,6 miliona evra, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Vueia: Ne nudim rešenje, nego dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Nišu da je njegova inicijativa za "unutrašnji dijalog" o Kosovu i Metohiji nešto što bi svako ozbiljan i odgovoran morao da pokrene i dodao da mnogi samo razmišljaju šta je to što se narodu sviđa, a ne i šta nam je potrebno. Predsednik Vučić je rekao da on ni do sada nije tako razmišljao i radio, jer da je radio ono samo ono što se narodu sviđa mi danas ne bismo imali stabilne finansije, Zakon o radu, uređenu ekonomiju, a zemljom bi, kazao je, upravljali oni koji uzmu milion, dva, deset ili sto, a ne vrate ništa, jer su se tako dogovorili sa političarima. -To više nije moguće u Srbiji - istakao je Vučić i dodao:-Srbija je normalna, pristojna i sve uspešnija zemlja, a to je moguće samo kada narodu ne podilazite, već rešavate probleme. I to je neka vrsta dijaloga. -Ako neko misli da je najlakše da prosipa kletve, a neko da zabije glavu u pesak kao noj i kaže 'mene to ne interesuje, neka Vučić rešava te probleme', onda je i to neka vrsta dijaloga - rekao je srpski predsednik i dodao da je i zbog toga zadovoljan, jer će neki pokazati da nemaju rešenje, a neki da nemaju odgovornosti. -Zahvalan sam ljudima i intelektualcima, kao što je Duško Kovačević, ljudima iz civilnog sektora, nevladinog, i političarima koji su na ozbiljan način razumeli potrebu da sve što uradiš danas jeste deset puta bolje nego sutra - istakao je predsednik Srbije. Vučić je dodao da nije ponudio rešenje, već samo razgovore, te da smatra da je razgovor uvek lekovit.

#Aleksandar Vučić

#Fabrika

#Niš

'