AKTUELNO

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je, povodom ubistva u Centru za socijalni rad u Rakovici, da analize zaključaka ukazuju da stručnjaci organa starateljstva nisu u dovoljnoj meri prepoznavali postojanje porodičnog nasilja.

Tretirali su ga kao konflikt u parnici za vršenje roditeljskog prava i zaštite prava deteta jačeg intenziteta koji se mogao kontrolisati, istakao je Đorđević.

Đorđević je na sednici skupštinskog Odbora za rad i socijalna pitanja rekao da institucije sistema koje su imale zadatak da Centru za socijalni pruže obaveštenja o nasilju o porodici, a time pruže pomoć i podršku u procenu nasilja imale su propuste u svom radu, u prvom planu policija.

- Postoji indicija da se Đ. M. policijskim stanicama Rakovica i Savski venac više puta obraćala za pomoć zbog nasilja u porodici i ugrožene bezbednosti, ali kad su se stručni radnici 2016. godine obratili da o tome dobiju podatke, Policijska stanica Rakovica im je pružila odgovor da na evidenciji nemaju te prijave, što govori o tome da se nisu na adekvatan način bavili evidentiranjem i procesuiranjem tih prijava ili za to postoje neki drugi razlozi- rekao je ministar.

Istovremeno se vidi da se policijska stanica u Rakovici septembra 2016. godine obratila Centru za socijalni rad sa obaveštenjem da je Marko Nikolić policiji prijavio da Đ. M. i partner njene sestre vrše nasilje nas detetom, kako bi Centar po tome postupao, dodao je Đorđević.

Ministar je rekao i da Komisija ustanove "Laza Lazarević" nije u dovoljnoj meri prepoznala disfunkciju ličnosti Marka Nikolića.

- Nije prepoznala porodično nasilje, a njega kao rizičnog u roditeljskoj ulozi. Evidento je da je stručna procena bila neadekvatna, kao i procena veštaka- istakao je Đorđević.

Takođe, navodi da je Centar za socijalni rad od predškolske ustanove dobio podatke koji ničim nisu ukazivali da postoji problem u očevom ponašanju.

- Na osnovu ovakvih izveštaja i procena, Centar za socijalni rad je stekao pogrešnu sliku da je otac adekvatan u roditeljskoj ulozi - rekao je Đorđević.

Napomenuo je da još nisu realizovane sve procedure u Centru za socijalni rad u Rakovici, jer su članovi tima još na lečenju zbog ranjavanja prilikom pokušaja da zaustave ubicu u izvršenju dela.

Vanredni nadzor izvršen posle tragedija

Đorđević je istakao da je, odmah nakon tragičnih događaja u centrima za socijalni rad na Novom Beogradu i Rakovici, komisija Ministarstva za rad izvršila vanredni nadzor.

Kaže da je Centar za socijalni rad Novi Beograd, nadležni organ starateljstva, postupao u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, ali nisu u svim segmentima poštovani standardi stručnog rada propisani Pravilnikom o organizaciji i Protokolom o postupanju u slučajevima nasilja u porodici i ženama u partnerskim odnosima, kao i Opštim protokolom za zaštitu dece.

Ministar je naveo da je tim stručnjaka organa starateljstva, bez obzira na navedene propuste, u realizaciji imao značajna ograničenja koja su se pre svega ogledala u izostanku adekvatne komunikacije između institucija sistema koje su nadležne za postupanje.

Pročitajte još: ANA BRNABIĆ ZA SI-EN-EN: Vlada Srbije je PROSRPSKA, nije ni proamerička ni proruska!

Đorđević je, kaže, odmah po dobijanju zapisnika o izvršenom nadzoru nad stručnim radom, izdao nalog direktoru Centra za socijalni rad da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti rukovodioca gradskog Centra za socijalni rad Odeljenje Novi Beograd i svih stručnjaka organa starateljstva koji su bili angažovani u radu na organizovanju zaštite od nasilja u porodici i zlostavljanje dece.

Ministar je istakao da je doneo obavezujuće upustvo o načinu realizacije obaveza centara za socijalni rad o primeni zakona o sprečavanjy nasilja u porodici. On je istakao da je već razgovarao sa svim direktorima centara za socijalni rad, a da će 26. jula održati sastanak sa predstavnicima svih lokalnih samouprava.

Najavljuje i da će Ministarstvo za rad ubrzo izraditi posebno upustvo za rad centara za socijalni rad.

#Nasilje

#Ubistvo

#Zoran Đorđević

'