AKTUELNO

Ministar kulture i informisanja govorio je o nacrtu strategije kulturnog i medijskog razvoja.

Ministar kulture i informisanja Vladimir Vukosavljavić rekao je Srbija prvi put u novijoj istoriji dobija zvanično nacrt strategije kulturnog razvoja.

On je ocenio da bi to trebalo ako bude usvojeno da predstavlja temeljan dokument koji bi govorio o tome kuda ide naša kultura, šta su naši ciljevi i prioriteti i šta mislimo da uradimo u narednih 10 godina na nivou konkretnih investicionihi ulaganja.

- Jedna od osnovnihi ideja je da se narednih 10 godina poveća ukupno izdvajanje za kulturu i da za 10 godina dođemo na više od 2 posto po izdvajanjima za kulturu - rekao je ministar gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

Vukosavljević je rekao da je potrebno više ulagati u kulturu, ali da nisu samo izdvajanja važna, odnosno novac, već  da treba znati u šta ulagati, šta izgraditi, šta popraviti i u kom smeru funkcionisati.

- Očekujemo otvorenu i jasnu demokratsku i javnu raspravu o dokumetnu koji smo mi predložili – rekao je Vukosavljević i dodao da je na sajtu ministarstva otvoren mejl gde je objavljen tekst i gde već dobijaju konkretne predloge.

Prema njegovim rečima bilo bi važno da strategija bude usvojena do kraja godine.

Vukosavljević je rekao da su na pomolu velike investicije, pored Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja tu je i Kolarčeva zadužbina.

On je rekao da za Kolarac da postoje različita rešenja i da će struka reći svoje. Pomenuo je i Narodno pozorište u Subotici, koje je velika investicija, kao i obnovu manastira Hilandar.

Foto: Printscreen

Ministar je rekao i će se raditi na rekonstrukciji Cvijete Zuzurić, koji obeležava 90 godina od otvaranja sledeće godine.

Vukosavljević je rekao da je novac za projekat odvojen i da očekuje da do kraja godine bude usvojen projekat za rekonstrukciju. Rekao je da očekuje da do decembra naredne godine Cvijeta zuzurić povrati izgled kakav je imao kada je otvoren pre 90 godina.

Ministar je rekao i da je bitno da kultura bude tema na stolu i da bitne teme našeg kulturnog razvja budu teme na kojima se ne samo razgovara nego na kojima se radi.

- Moramo da se izborimo da kulutura bude neprestano tema, a onda će i moći nešto pametno da se uradi – ocenio je Vukosavljević.

On je rekao i da očekuje da grupa eksperata intenzivno krene da radi posao na strategiji razvoja medija i da se nada da će na javnoj raspravi doći do jedne jasne strategije razvoja medjia.

Vukosavljević je dodao i da ima otvorenih pitanja u vezi sa medijima, ali je dodao da očekuje i da to bude rešeno.

#Mediji

#Vladimir Vukosavljević

#kultura

'