AKTUELNO

Upućivanjem oficira za vezu FRONTEKS-a u Beograd, koji će imati mandat za sve države Zapadnog Balkana, jasan signal Evropske unije da postoji spremnost za dodatno jačanje već postojeće saradnje, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, saopštio je MUP.

Stefanović, koji je i potpredsednik vlade, danas je u razgovoru sa direktorom Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (FRONTEKS) Fabrisom Leđerijem rekao je da će se dodatno založiti da saradnja u narednom periodu bude još intenzivnija, sa više zajedničkih aktivnosti, a sve u cilju veće bezbednosti svih građana Srbije i Evropske unije.

Izvršni direktor FRONTEKS-a, Leđeri naglasio je važnost saradnje sa Republikom Srbijom i posebno pohvalio učešće u regionalnom sistemu ranog upozoravanja, kao i dostavljanje svih informacija posredstvom mreže za analizu rizika.

Miletović, Stanković i Linta za Pink: Oluja je bila operacija etničkog čišćenja (VIDEO)

Stefanović i Leđeri konstatovali su visok stepen saradnje saradnje Ministarstva i Agencije, posebno u domenu analize rizika od migratornih kretanja.

Na sastanku je ukazano da se radni aranžman sprovodi bez većih problema i da Ministarstvo unutrašnjih poslova učestvuje u akcijama kojima koordinira FRONTEKS, kao i da se u kontinuitetu sprovode sve aktivnosti predviđene regionalnim i IPA projektima gde ta Agencija učestvuje kao implementaconi partner.

Govoreći o pristupnom procesu Srbije u EU i ispunjenju aktivnosti iz Poglavlja 24, Stefanović i Leđeri složili su se da je MUP na doborm putu u ispunjavanju obaveza predviđenih evropskom agendom, ali i da je neophodno još dosta napora uložiti u narednom periodu što će zahtevati blisku saradnju MUP-a i Agencije za graničnu i obalsku stražu Evropske unije.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova sa ovom specijalizovanom agencijom Evropske unije nakon usvajanja nove Uredbe Evropskog parlamenta i Saveta kojom je proširena nadležnost Agencije, kao i o unapređenju razmene informacija i projektnih aktivnosti.

#Nebojša Stefanović

#Policija

'