AKTUELNO

Za manje od 10 dana u prestonici Srbije dogodila su dva brutalna ubistva i u Centrima za socijalni rad na Novom Beogradu i u Rakovici. Žrtve su dve žene i jedno dete.

Pre samo sedam dana ispred novobeogradskog Centra za socijalni rad Milan Lovrić je usmrtio svoju bivšu ženu Olgu naočigled troje njihove dece, a narednog dana je izvršio samoubistvo.

Foto: Facebook

Milan Lovrić je, inače, osuđivan za nasilje u porodici nad ženom i nad sinom, a žrtva nedavno tražila produženje hitne mere zaštite od nasilja u porodici, tačnije zabranu prilaska.

U slučaju svirepog ubistva koje je u Centru za socijalni rad počinio Marko Nikolić situacija je nešto drugačija jer on jeste krivično gonjen, ali ne za nasilje u porodici.

Nikolić je nakon termina za kontrolisano viđanje deteta, udavio sina Mihajla i ubio suprugu Maju Đorđević sa kojom je bio u procesu razvoda. Kako mediji prenose, Đorđevićeva se žalila na muža, ali nije zatražila zaštitu nadelžnih institucija.

Foto: Pink.rs

Od početka godine ubijeno je 19 žena, a nakon ovih svirepih ubistava počinjenih ispred centar za socijalni rad postavlja se pitanje da li je kontrolisano viđanje deteta organizovano na pravi način i da li roditeljima nasilnicima treba dozvoliti da viđaju decu.

Stanje alarmantno, pravi trenutak za promenu propisa

Ovo pitanje postavlja i koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević uz ocenu da kontrolisano viđanje dece u centrima za socijalni rad nije organizovano na odgovarajući način.

Foto: Medija centar Beograd

- Prema iskustvima štićenica Sigurne kuće bilo situacija da Centar za socijalni rad primorava žene da dovode decu na viđanje sa ocem, uz pretnju da će ih izgubiti jer su u obavezi da uspostave komunikaciju imeđu oca i deteta - rekla je Stanojević.

Ona smatra da bi trebalo prekinuti praksu viđanja razdvojenih roditelja sa decom u  kontrolisanim uslovima jer to, očito ne daje nikakve rezultate i treba naći neko drugo i dugoročnije rešenje.

- Ovakve tragiče situacije su opomena. Zar je trebalo da se izgube tri živoita da bi shvatili gde grešimo? Pravi je trenutak za promenu propisa - podvukla je koordinatorka Sigurne kuće i istovremeno ukazala na neophodnost uvođenja policijskog obezbeđenja u centre.

VANREDNI NADZOR U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naložio je vanredni inspekcijski nadzor i u Centru za socijalni rad u Rakovici, uz obećanje da će ako postoji odgovornost bilo koga on će da odgovara i da niko neće biti aboliran.

Foto: Tanjug

Đorđević je naveo da je inspekcija utvrdila da je bilo propusta u skorašnjem slučaju kada je u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu ubijena žena i da će odgovorni snositi posledice.

Ministar je najavio da će biti odmah doneti određene mere koje će omogućiti da u Centre za socijalni rad budu uvedeno dodatno obezbeđene i dodatne procedure.

Za ponedeljak je zakazao sastanak sa svim direktorima centara, kako bi saslušao sa kakvim se problemima suočavaju i koji su njihovi predlozi za rešenja, imajući u vidu da su u Rakovici povređena i tri osobe iz Centra za socijalni rad.

POOŠTRAVAJU SE USLOVI ZA VIĐANJE DECE

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će preduzeti određene mere kako bi smanjila rizik od ovakvih nesreća.

U najskorije vreme u okolini centara za socijalni rad biće povećan broj policijskih patrola, kao i fizičko obezbeđenje i broj zaposlenih u centrima.

Stefanović je dodao da će biti pooštreni u uslovi za viđanje dece.

- Doneće se određena vrsta propisa da bi se ocenilo da li roditelj može da se nađe u takvom prostoru i na koji način će biti organizovano viđanje deteta - objasnio je on.

Da li treba promeniti način viđanja dece u centrima?

Prema oceni sudskog veštaka Ana Najman kontrolisana viđanja u centrima za socijalni rad su vrlo problematična praksa, koji bi trebalo promeniti. Najman ističe da je neophodna dodatna edukacije zaposlenih u centrima za socijalni rad i formiranje posebnih timova koji bi se bavili isključivo problematikom kontrolisanog viđanja. - Maksimalna isfrustriranost, emocionalna napetost i visok nivo agresivnosti koji je sigurno bio uperen protiv svake vrste poštovanja pravila i procedura koje nameću institucije sa kojima nasilnik mora da sarađuje, stvara situaciju gde lako dođe do stanja agresije i besa koji se usmerava ka drugima, a nekada i ka sebi - kaže specijalista medicinske psihologije-sudski veštak, Ana Najman. Ona je mišljenja da uvođenje obezbeđenja u centre neće u potpunosti reši probleme. Psiholog Zoran Mušterović, međutim, ukazuje da je praksa kontrolisanog viđanja dece dugotrajna i poznata mera koje je do sada bila uspešno sprovođenja. Ova mera uvedena je da se između roditelja i deteta uspostave novi kvalitetniji odnosi. Mušterović objašnjava da se u centrima vodi računa da se dve sukobljene strane ne sretnu, ali da su zaposleni u tim ustanovama nemoćni ako se nešto dogodi van centra.

DODATNE MERE OBEZBEĐENJA I PANIK TASTERI

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali dao je nalog da se hitno uvedu dodatne mera obezbeđenja u svim odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) obezbedilo je 60 panik taster sistema koji bi mogli u saradnji sa resornim Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biti u kratkom roku postavljeni u centre za socijalni rad u cilju efikasnije borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.

Kako je objasnila potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja predsedava vladinim Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, na taj način policija će biti alarmirana u najkraćem roku, što će dalje uticati na veću bezbednost žena i dece korisnika usluga centara za socijalni rad, ali i svih zaposlenih u centrima.

- Pritiskom na taster socijalni radnik šalje signal koji u najkraćem roku alarmira najbližu policijsku stanicu. Na taj način pomoći ćemo da se spreče tragedije kakve su se dogodile u poslednjih nedelju dana u centrima za socijalni rad na Novom Beogradu i u Rakovici - smatra Mihajlović.

Na dnevnom redu sednice Vlade Srbije biće formiranje saveta za sprečavanje nasilja u porodici, a na osnovu Zakona koji je 1. juna stupio na snagu.

#Centar za socijalni rad

#Nasilje

#Ubistvo

'