AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je u Trstu, gde je u okviru slovenačke delegacije pod vođstvom premijera Mire Cerara učestvovao na samitu Berlinske inicijative, da su nerešena granična pitanja jedan od ključnih izazova za stabilizaciju Balkana, prenosi Hina.

"Znamo da u okviru nekadašnje Jugoslavije granice nisu bile definisane i da praktično unutar zapadnog Balkana, bez obzira na to što imamo nove države, ostaje niz otvorenih graničnih pitanja koja ni nakon 26 godina nisu rešena", kazao je Erjavec juče slovenačkim novinarima koji su pratili skup u Trstu.

"Dragiša Mišović" nastavlja normalno da radi, račun odblokiran, odložen dolazak izvršitelja

On je izneo mišljenje da se "granična i ostala bilaterlna pitanja i inače rešavaju presporo, zbog čega je potrebno ojačati nastojanja u tom pravcu i svestrani dijalog".

Hina podseća da su o pitanjima odnosa dviju država, pa i o suprotnim stajalištima Slovenije i Hrvatske u pogledu arbitražne presude koju su o graničnom sporu Slovenije sa Hrvatskom doneli međunarodni arbitri, pre samita su u Ljubljani razgovarali slovenački premijer Miro Cerar i predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković, složivši se da je uprkos razlikama u pogledu na otvorena pitanja potreban dijalog.

#Balkan

#Granica

#Rešenje

'