AKTUELNO

Pakleni dani uvećavaju naše račune za struju jer nam klima uređaji neprestano rade. Ipak, postoji način da uštedite.

Račun za struju će vam sigurno "doći glave", jer su klima uređaji prethodnih dana radili punom parom. Međutim, postoji način da uštedite čak i tokom vrelih dana.

Za početak, gasite klima uređaj. Na taj način ne samo da ćete uštedeti struju, već će vam i klima bolje raditi. Naime, klima najefikasnije hladi kada radi punom brzinom, nego kada je uključena non stop i onda "održava" temperaturu. Znači, čim osetite da vam je dovoljno hladno u prostoriji, isključite klimu, a kada ponovo osetite nalet vrućina, vi je ponovo uključite.

Električnu energiju možete da uštedite ako termostat na klima uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljne temperature ne bi trebalo da bude veća od 7 do 10 stepeni). Prema nekim podacima, klima uređaj troši 3 do 5 odsto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu. Za maksimalnu uštedu energije, klima uređaj ostavite da radi na 26 ili više stepeni Celzijusovih dok vas nema kod kuće.

Pročitajte još: SUPER OLUJE PRETE SRBIJI! Meteorolozi UPOZORAVAJU: Evo kako da se SAČUVATE do kraja leta! (VIDEO)

Isto tako, bilo bi pametno da učinite sve da što manje toplote uđe u vaš stan, jer ćete onda manje koristiti klimu. U ranim jutarnjim satima dobro izluftirajte prostorija, a potom kada krene sunce da prži, spustite roletne ili venecijanere. Takođe, ukoliko imate baštu, posadite drveće koje će praviti hlad kod prozora i terasa.

Od velike pomoći tokom vrelih letnjih dana može biti i čuvena promaja. Otvorite više prozora i vrata u vašem domu, ali ne u potpunosti, već odškrinite, tada će promaja biti jača.

#Energija

#Klima

#Račun

#Struja

'